25 dec. 2021 | 15:04

Băutura care ne trezește dimineața poluează enorm. Soluția? Cafeaua făcută în laborator

ACTUALITATE
Băutura care ne trezește dimineața poluează enorm. Soluția? Cafeaua făcută în laborator

Consumatorii de cofeină ar putea, în viitor, să bea cafeaua provenită dintr-un vas Petri, mai degrabă decât dintr-o plantație, spun oamenii de știință din spatele unei noi tehnici de cultivare a ceea ce speră să fie cafea durabilă într-un laborator.

„Este cu adevărat cafea, pentru că nu există nimic altceva decât material de cafea în produs”, spune Heiko Rischer pentru AFP.

Echipa de cercetători de la institutul finlandez de cercetare tehnică VTT consideră că bautura lor lor ar evita multe dintre capcanele de mediu asociate cu producția în masă a uneia dintre băuturile preferate din lume.

Cafeaua nu este măcinată din boabe, ci este crescută dintr-un grup de celule de plante de cafea în condiții de temperatură, lumină și oxigen strict controlate într-un bioreactor.

Cafeaua a fost creată în laborator

Odată prăjită, pudra poate fi preparată exact în același mod ca și cafeaua convențională.

Echipa lui Rischer a folosit aceleași principii ale agriculturii celulare care sunt folosite pentru a produce carne cultivată în laborator, care nu implică sacrificarea animalelor și care anul trecut a primit aprobarea de către autoritățile din Singapore pentru a fi pusă în vânzare pentru prima dată.

„Desigur, cafeaua este un produs problematic”, a spus Rischer, în parte pentru că temperaturile globale în creștere fac plantațiile existente mai puțin productive, determinând fermierii să curețe suprafețe din ce în ce mai mari de pădure tropicală pentru noi culturi.

Există, de asemenea, problema transportului, utilizarea combustibililor fosili, deci este absolut logic să căutăm alternative.

Echipa efectuează o analiză mai completă a cât de durabil ar fi produsul lor dacă ar fi fabricat la scară largă, dar consideră că ar folosi mai puțină forță de muncă și mai puține resurse decât cafeaua convențională.

Proiectul are o semnificație deosebită în Finlanda, care, potrivit grupului de analiști Statista, se plasează printre cei mai mari consumatori de cafea din lume, cu o medie de 10 kilograme (22 de lire sterline) de persoană în fiecare an.