Bătălia giganților: au miliarde de dolari, dar se luptă pentru supremație

Bătălia giganților: au miliarde de dolari, dar se luptă pentru supremație

Cine nu a auzit de Apple sau Microsoft? Cei doi giganți tech au revoluționat pentru totdeauna lumea în care trăim și cu siguranță mai au multe de spus și pe viitor. Cert este că, până acum, cele două mari companii au reușit să facă profituri colosale de pe urma proiectelor și dispozitivelor dezvoltate. Chiar și așa, bătălia pentru a fi pe locul 1 continuă.

Când două mari companii globale își dispută statutul de lider, cel mai important aspect care e avut în vedere este nivelul capitalizării la nivel mondial.

Cine e mai puternic?

Analizând cifrele din rapoartele financiare oficiale ale celor de la Apple și Microsoft, constatăm următoarele: Microsoft este de 2.328 miliarde dolari, iar cea a Apple este cu 140 miliarde dolari mai mare.

Analiștii financiari dau prognosticuri în favoarea Microsofit. Aceștia sunt de părere că Apple va fi detronat și e doar o chestiune de timp până când capitalizarea Microsoft va fi cea mai mare din lume.

De ce? Ca dovadă pentru aceste estimări, analiștii publică evoluția capitalizării Microsoft, care arată spectaculos de când la conducerea companiei a venit Satya Nadella. Practic, de când s-a schimbat conducerea, capitalizarea nu doar că a evoluat spre bine, ci s-a majorat de cinci ori, ceea ce, la acest nivel, reprezintă o performanță care promite un viitor și mai strălucitor. Microsoft pare tot mai puternică și stabilă pe piață.

Iată cum a evoluat, concret, capitalizarea de piață a celor de la Microsoft2001: 358 miliarde dolari 2005: 271 miliarde dolari 2008: 172 miliarde dolari 2012: 223 miliarde dolari 2015: 439 miliarde dolari 2017: 659 miliarde dolari aprilie 2019: 1.000 miliarde dolari​iunie 2020: 1.500 miliarde dolari iunie 2021: 2.000 miliarde dolari septembrie 2021: 2,300 miliarde dolari

Totuși, nici Apple nu trebuie neglijat și e puțin probabil ca gigantul să nu mai evolueze și să bată pasul pe loc în următoarea perioadă. Apple este în prezent cea mai valoroasă companie listată la bursă, cu o capitalizare globală de 2.468 miliarde dolari.

Citește și: