Bărbatul care a fost nevoit să dea banii înapoi după ce a vândut o mașină cu kilometrii dați înapoi

Bărbatul care a fost nevoit să dea banii înapoi după ce a vândut o mașină cu kilometrii dați înapoi

Un bărbat din Craiova a fost nevoit să restituie banii primiți după ce s-a descoperit că vânduse o mașină care avea kilometrii dați înapoi.

Un bărbat din Craiova a fost pus în situația de a restitui banii pe care i-a încasat pe o mașină vândută, ce s-a dovedit a fi măsluită. Mai exact, autoturismul avea kilometrii dați înapoi, iar instanța a decis că el trebuie să dea înapoi și banii. E vorba de o primă decizie, dar tot e un pas important.

Cumpărătorul a aflat ulterior că la bord erau afișați, de fapt, kilometrii falși și că, în realitate, mașina avea mult mai mulți. Plătise în schimbul autoturismului suma de 4.300 de euro, potrivit Digi24.

Kilometrii dați înapoi, banii înapoi

Avocatul Cristian Ene a explicat faptul că defecțiunile vizibile trebuie observate de cumpărător, dar în cazul viciilor ascunse, problema se pune altfel. 

Într-o astfel de tranzacție, viciile la vedere – zgârieturi, elemente deteriorate – sunt sunt în responsabilitatea cumpărătorului să le observe. În schimb, cele care nu sunt la vedere, cum ar fi kilometrajul modificat sau intervenții la motor, sunt în responsabilitatea vânzătorului, iar acesta trebuie să-l informeze pe client, afirmă avocatul Cristian Ene.

Judecătorii au decis, în primă instanță, că banii trebuie restituțui.

„Cumpărătorul avea posibilitatea să verifice starea uzurii mașinii din punct de vedere vizual și tehnic. Judecătorul a constatat că viciile regăsite la ștergător – era rupt -, tot ce era vizibil la mașină, îi sunt imputabile cumpărătorului. Însă i-a dat dreptate cumpărătorului că s-a aflat într-o stare de eroare din punct de vedere juriric – viciu ascuns – cum că kilometrajul a fost dat înapoi cu peste 200.000 de kilometri. În atare situație, judecătorul aplică dispoziția Codului Civil și constată că era obligația vânzătorului să garanteze cumpărătorul și pentru aceste vicii ascunse. În momentul în care cumpărătorul a mers și a făcut o verificare tehnică a autovehicului la un service autorizat, a constatat că, într-adevăr, cineva umblase la kilometraj, dând înapoi aproape 200.000 km, ceea ce era un lucru important în alegerea mașinii respective”, a declarat Cristian Ene luni, la Digi24.

Citește și: