Bani mulți la mijloc, dar interes scăzut: cât speră statul să obțină din licitația 5G

Bani mulți la mijloc, dar interes scăzut: cât speră statul să obțină din licitația 5G

Statul a promis că va organiza licitația pentru acordarea frecvențelor 5G, dar tot procesul e tărăgănat. La mijloc, însă, sunt bani mulți.

Statul a promis că va organiza licitația pentru 5G în 2021. E ultimul termen lansat de ANCOM, instituția care se ocupă de întregul proces. Toată procedura, însă, a fost tărăgănată, deși la mijloc sunt bani mulți. Statul speră să încaseze nu mai puțin de 2,5 miliarde de lei din vânzarea licențelor 5G.

E o sumă consistentă care ar pica la fix în anul în care bugetul statului încă e sugrumat de măsurile populiste din trecut și de criza generată de pandemia de coronavirus.

Licitația 5G, sursă de venit pentru stat

Ministerul Finanțelor și-a făcut un plan pentru 2021, iar la capitolul venituri sunt cuprinse și sumele pe care ar urma să le încaseze în urma licitației pentru acordarea frecvențelor 5G. Acolo se vorbește de suma de două miliarde și jumătate de lei.

  • • valorificării frecvențelor radio în noile benzi de frecvențe armonizate la nivel european pentru sisteme de comunicații mobile terestre de bandă largă 5G (2,5 miliarde lei)

ANCOM preciza recent că va lua o decizie legată de licitația chiar anul acesta. Nu avem, așadar, la acest moment o dată clară.

„O decizie importantă care urmează a fi adoptată în acest an este cea privind organizarea procedurii de selecţie de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz (5G n.r.) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, care implică stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare şi a regulilor de desfăşurare a procedurii de selecţie şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei.” – ANCOM

În prezent, licențele pentru banda 2.100 MHz sunt folosite de Orange, Vodafone, Telekom și Digi în urma a două proceduri de selecție comparativă desfășurate în anii 2004 și 2006. La acel moment, prețul per licență a fost stabilit la 35 milioane de dolari pentru o perioadă de 15 ani.

Citește și: