Băncile, lovite de unde se așteptau mai puțin. Începe coșmarul pentru bancheri: nu vor mai deține supremația pe piață

Băncile, lovite de unde se așteptau mai puțin. Începe coșmarul pentru bancheri: nu vor mai deține supremația pe piață

Toamna nu vine cu vești bune pentru bancheri. Unele dintre cele mai puternice companii din lume vor elimina intermediarii financiari tradiționali. Practic, acestea vor oferi clienților lor de la servicii bancare și de creditare până la asigurări, prin intermediul softurilor create de start-up-uri tehnologice.

În această situație se află companii uriașe, cu mare putere la nivel global pe domeniul lor de activitate, cum ar fi IKEA, Mercedes sau Walmart.

Vin vremuri grele pentru bănci

Lucrurile nu sunt o noutate. De mult timp sunt semne pe piață că va apărea această așa-zisă finanțare încorporată, însă bancherii tradiționali sperau ca acest lucru să se întâmple cât mai târziu posibil.

Practic, vorbim despre o modalitate prin intermediul căreia companiile care integrează software pentru a oferi servicii financiare – înseamnă că Amazon poate lăsa clienții ”să cumpere acum și să plătească mai târziu”, iar șoferii Mercedes își pot determina mașinile să-și plătească combustibilul.

Sigur, băncile rămân în spatele majorității tranzacțiilor, dar investitorii și analiștii spun că riscul pentru creditorii tradiționali este că vor fi îndepărtați de la puterea pe care o dețin în acest moment pe piața financiară.

„Serviciile financiare încorporate duc conceptul de vânzare încrucișată la noi culmi. Se bazează pe un flux continuu de date cu consumatorii și companiile, prin intermediul software-urilor,”, a declarat Matt Harris, partener la fondul de investiții Bain Capital Ventures.

”De aceea această revoluție este atât de importantă. Înseamnă că tot riscul bun va merge către aceste companii încorporate care știu atât de multe despre clienții lor și ceea ce va rămâne va merge la bănci și companii de asigurări”, a mai spus oficialul celor de la Bain Capital Ventures.

Prin urmare, tehnologia și digitalizarea pe care încearcă să o adopte băncile la un nivel cât mai înalt, nu le va mai folosi la fel de mult precum sperau bancherii. Din spate vin companii private puternice care au de gând să ofere aceste servicii, lucru ce va afecta, inevitabil, sectorul financiar tradițional.

Citește și: