Băncile din România vor ști mai multe despre tine, peste noapte: dacă ai cont, anunțul lui Cîțu te vizează

Băncile din România vor ști mai multe despre tine, peste noapte: dacă ai cont, anunțul lui Cîțu te vizează

Băncile din România pun de mult timp presiune pe autorități pentru a avea acces la baza de date cu Evidența Populației. Premierul României a oferit un răspuns clar pe marginea acestui subiect sensibil.

„Se va rezolva problema aceasta anul acesta. Am înțeles nevoia pentru că pe de o parte este Oficiul Național de Spălare a banilor care cere informații de la sistemul bancar și le impune aceste reguli, pe de altă parte (n.a bancherii) nu au cum să ia aceste informații și sunt prinși la mijloc.”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu.

Informarea a fost făcută de șeful guvernului după ce, marți, reprezentanții sistemului bancar s-au întâlnit cu el, unul din principalele subiecte fiind nevoia de acces a băncilor la baza de date a Evidenței Populației pentru a putea face din oficiu actualizarea datelor clienților. Până acum, acest lucru se întâmpla anual și, nu de puține ori, implica o deplasare fizică la sediul băncii la care ai cont.

”E o mare presiune pe noi cu această actualizare necesară. Dacă te chem la bancă și nu vii, băncile amenință că închid contul, lucru extrem de enervant pentru client, pe bună dreptate. Avem și noi rude sau cunoștințe care ne spun cum s-au trezit dintr-o dată cu asemenea amenințări și știm cât de neplăcut e și mai ales, cât de tare ne șifonează imaginea. Soluția ar fi să avem acces la baza de date a MAI, acces pe care până în 2016 l-am avut”, a spus pentru HotNews.ro unul dintre participanții la întâlnirea cu premierul.

Deocamdată, mai e o instituție de stat care trebuie să-și dea acordul și sperăm ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, pentru că toată lumea ar avea de câștigat, a mai declarat premierul Florin Cîțu. Instituția care întârzie aprobarea finală este DEPABD (Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date), din cadrul MAI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: