10 iul. 2021 | 10:15

Tehnologiile care te scapă de grija bagajelor pe aeroport: cum se evită situațiile în care se pierd

ACTUALITATE
Tehnologiile care te scapă de grija bagajelor pe aeroport: cum se evită situațiile în care se pierd

Mulți oameni s-au confruntat cu situația neplăcută în care bagajele le-au fost pierdute pe aeroport, iar recuperarea lor e o procedură extrem de complicată.

Aeroporturile din toată lumea înregistrează multe incidente legate de pierderea bagajelor. Mulți pasageri sunt nemulțumiți, dar marile companii aeriene caută să se folosească de noile tehnologii pentru a preveni astfel de situații.

Apelează la sisteme inteligente și la transfer de date rapid între toți cei implicați în gestionarea bagajelor, după cum remarcă BBC. E încă o dovadă că automatizarea proceselor și centralizarea lor cu ajutorul tehnologiei ajută în foarte multe situații, indiferent de domeniu.

Situațiile în care se pierd bagajele pe aeroport ar putea deveni istorie

Sistemele inteligente trebuie să țină cont de faptul că, în timpul unei călătorii cu avionul, un pasager interacționează cu nu mai puțin de 10 entități diferite. Vorbim aici de compania aeriană cu care zboară, autoritățile guvernamentale prezente pe aeroport, personalul tehnic și multe alte companii care desfășoară activități conexe.

De multe ori, aceste entități nu comunică așa cum ar trebui între ele și nu au o bază de date comună. Așa se ajunge la situații neplăcute în care bagajul ți-a fost rătăcit cine știe pe unde și nu știi cui să te adresezi prima dată.

Din fericire, noile sisteme pe care le propun companiile care dezvoltă diverse programe software țin cont de toate aceste aspecte. Există firme, mai mici sau mai mari, care livrează programe inteligente. Experții susțin că, în acest fel, numărul de bagaje pierdute pe aeroport s-ar putea reduce semnificativ.

Mai ales că cifrele din prezent nu arată deloc foarte bine.

Datele SITA, compania care furnizează servicii pentru aproape toate companiile aeriene din lume, arată că, în 2019, au fost pierdute 25,4 milioane de bagaje la nivel mondial. Astfel de situații duc la costuri uriașe – sub formă de despăgubiri și nu numai: industria aeriană a trebuit să scoată din buzunar nu mai puțin de 2,1 miliarde de euro pe parcursul acelui an.

E nevoie, așadar, de automatiza, dar asta nu rezolvă alte probleme. Datele pot intra pe mâna hackerilor, iar acestora le va fi mai ușor să-și facă treaba dacă acestea sunt adunate într-un singur loc. Atacul cibernetic recunoscut de SITA e doar unul dintre exemple.