Avertismentul experților: economia nu-și va reveni prea curând. La ce trebuie să te aștepți

Avertismentul experților: economia nu-și va reveni prea curând. La ce trebuie să te aștepți

Economia nu-și va reveni prea curând, deși e pe o cale bună. De ce se întâmplă acest lucru și la ce să te aștepți.

Revenirea economică din acest an a adus o revenire semnificativă în multe domenii – comerţ, industrie, agricultură. Însă cu riscuri pe măsura provocărilor generate de inflaţie, blocajul financiar şi de problemele logistice, potrivit unei analize a casei de insolvenţă Sierra Quadrant, notează Economica.

Economia va avea de-a face cu 10 luni de foc, de-acum încolo

Peste 50.000 de firme, care au avut de suferit în criza COVID, au abandonat lupta, iar numărul lor s-ar putea dubla până la finalul anului, estimează experţii de la Sierra Quadrant, companie specializată în reorganizarea afacerilor.

Economia a crescut semnificativ în primele şase luni din 2021, cu 6,5% şi cu 13% în T2, reuşind, pe ansamblu, să depăşească pierderile acumulate în 2020, anul COVID.

Impulsionată de revenirea consumului şi de investiţiile în creştere, dar şi de efectele inflaţiei, produsul intern brut a înregistrat o creştere semnificativă, mai repede decât se estima, semn că mediul de afaceri s-a adaptat, în linii mari, provocărilor generate de pandemie şi a ştiut să fructifice oportunităţile generate de ridicarea restricţiilor.

Dar, potrivit Sierra Quadrant, dincolo de imaginea pozitivă, de ansamblu, această revenire economică ascunde riscuri pe măsură. Avem de-a face cu o evoluţie fragilă, afectată în mod negativ de inflaţia în creştere, de accenturarea blocajului financiar şi de problemele de finanţare cu care se confruntă majoritatea companiilor româneşti.

Potrivit datelor de la ONRC, 32.565 de firme au fost radiate în primele şase luni, cu 41,5% mai multe decât în perioada similară din 2020. În plus, alte 14.265 de firme au fost dizolvate (+18,42%), 6043 şi-au suspendat activitatea (+17,6%), iar 3076 au intrat în insolvenţă, cu în creştere cu 30,34% faţă de anul precendent.

Potrivit estimărilor companiei, numărul firmelor aflate în dificultate ar putea să se dubleze în următoarele 6-10 luni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: