Avertisment pentru toți șoferii din România: greșeala care te poate costa enorm
Cei mai mulți șoferi au grijă de mașină și se gândesc s-o țină câțiva ani buni. Totuși, ca să ai cu adevărat grijă de automobil trebuie să fii atent și la condițiile meteo, mai ales când temperatura scade foarte mult.
În timpul sezonului de iarnă mulți șoferi se gândesc că nu e nevoie să-și spele mașina atât de des, pentru că oricum plouă sau ninge. Totodată, mașinile se murdăresc destul de repede tocmai din cauza condițiilor meteo. Ce faci? O speli des și iarna?
Oricât de nouă ar fi mașina și de bine tratată ar fi caroseria, e metal, iar metalul ruginește. Ca să eviți asta trebuie să speli mașina cât de des poți. Important e să dai jos de pe caroserie substanțele antideparante date pe șosele, care pot dăuna în timp, și murdăria.
Totodată, dacă ai o mașină nouă, modernă, ține cont că mizeria împiedică funcționarea corectă a senzorilor și camerelor pe care se bazează sistemele de asistență.
Cât de des speli mașina iarna?
Sunt zile de iarnă când temperatura e scăzută, dar nu ninge, nu plouă, iar aerul e destul de uscat. Așa că ai putea spăla mașina mai rar. Lucrurile se schimbă când umezeala e mare și când sunt temperaturi sub zero grade Celsius.
În principiu, nu e nicio problemă să speli mașina și când sunt temperaturi de îngheț. La ce trebuie să fii atent e starea caroseriei, ca să nu plătești apoi pentru reperații mai devreme decât te-ai aștepta.
Apa de la spălătorie, desigur, e mai caldă decât temperatura caroseriei. La contaactul cu mașina poate produce daune la nivelul stratului de vopsea. În cazul în care acesta este deteriorat, va duce la crăpături care vor permite umezelii corozive să pătrundă în adâncime. În plus, apa care ajunge în încuietorile ușilor și pe chedere va îngheța mult mai repede la temperaturi scăzute.
Pe scurt, fii atent la starea vremii și ce temperaturi sunt, ca să nu ajungi să regreți.
Totodată, reține că iarna ar trebui să speli mașina și pe dedesubt pentru a curăța materialele corozive care s-au acumulat în timpul mersului. Este important să alegi un program cu prespălare sau (în cazul spălării manuale) să clătești mașina cu un jet de apă sub presiune înainte de spălarea propriu zisă.
Un ultim sfat: când alimentezi cu lichid pentru spălarea parbrizului, alege unul care rezistă la cel puțin -20 de grade Celsius. Iarna e imprevizibil, așa că mai bine să nu regreți.