13 mai 2021 | 18:21

Avertisment pentru părinți | Câți copii minori au conturi pe rețelele sociale și de ce e alarmant

ACTUALITATE
Avertisment pentru părinți | Câți copii minori au conturi pe rețelele sociale și de ce e alarmant

Numărul minorilor care petrec timp pe rețelele de socializare e mult mai mare decât se credea și majoritatea se expun unor mari pericole. Situația poate fi alarmantă.

Un studiu nou publicat în Statele Unite arată că numărul minorilor prezenți pe rețelele de socializare e mult mai mare decât se credea. Majoritatea dintre ei folosesc Snapchat, Facebook, YouTube și mai ales TikTok și au avut interacțiuni cu tentă sexuală cu adulți pe internet.

Cel puțin în Statele Unite, sunt milioane de copii care folosesc rețelele de socializare până să împlinească vârsta de 13 ani. E clar că această situație e întâlnită pe tot globul, motiv pentru care prezența lor acolo poate să-i pună în pericol.

Câți copii minori au conturi pe rețelele de socializare

Un studiu cu concluzii alarmante arată că toți minorii se expun la pericole în mediul online: printre ele se numără abuzul, hărțuirea și solicitări cu tentă sexuală de la adulți. Mulți dintre ei nu le spun părinților de așa ceva și caută să-și dezvăluie experiențele tot în mediul online.

Raportul realizat de Thorn, o organizație non-profit care vinde soluții de tehnologie pentru protecția celor mici în online, arată că marile rețele de socializare precum Facebook, Snap, YouTube și TikTok nu reușesc să facă mare lucru pentru a-i apăra pe minori de pericolele de pe internet.

Teoretic, un copil nu are voie să-și facă un cont pe o rețea de socializare fără supravegherea părinților până nu împlinește 13 ani. În practică, se întâmplă exact invers, pentru că cei mici folosesc oricum aceste aplicații fără știrea părinților.

Iată, mai jos, procentul celor care folosesc platformele de socializare de la vârste extrem de mici, potrivit celor de la Thorn. 

Copiii susțin că au avut interacțiuni cu tentă sexuală cu adulți pe platformele de socializare, dar se feresc să le spună părinților. Mai mult, sunt cazuri în care aceștia se dau drept adulți.

Apel la autorități

Iată câteva concluzii alarmante din raport:

  • copiii folosesc platforme de socializare în număr mare cu mult înainte de a împlini 13 ani: 45% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani spun că folosesc Facebook zilnic; 40% folosesc Instagram; 40 la sută folosesc Snapchat; 41 la sută folosesc TikTok și 78% folosesc YouTube
  • copiii raportează că au interacțiuni sexuale online în mod frecvent – atât cu colegii lor, cât și cu persoane pe care le cred adulți: 25% dintre copiii cu vârsta între 9 și 17 ani au raportat că au avut o interacțiune sexuală explicită cu cineva despre care credeau că are 18 ani sau mai mult, comparativ cu 23% dintre participanții care au avut o experiență similară cu cineva despre care credeau că este minor
  • copiii sunt de peste două ori mai predispuși să utilizeze instrumente de blocare și raportare a platformei decât să le spună părinților despre ceea ce s-a întâmplat: 83% dintre copiii cu vârsta între 9 și 17 ani care au raportat că au avut o interacțiune sexuală online au reacționat cu raportarea, blocarea sau dezactivarea contului infractorului, în timp ce doar 37% au spus că i-au spus unui părinte, unui adult de încredere sau unui coleg
  • majoritatea copiilor care blochează sau raportează alți utilizatori spun că aceiași utilizatori îi găsesc rapid din nou în online: Mai mult de jumătate dintre copiii care au blocat pe cineva au spus că au fost contactați din nou de aceeași persoană, fie printr-un cont nou, fie printr-o altă platformă

Cei care apără drepturile copiilor fac apel la instituțiile abilitate să intervină imediat pentru a cere Facebook, YouTube și altor giganți să ia măsură. Doar că nu se întâmplă mare lucru.