Avertisment: greșelile imense care îți pot goli contul. Acestea sunt cele mai întâlnite tehnici ale infractorilor

Avertisment: greșelile imense care îți pot goli contul. Acestea sunt cele mai întâlnite tehnici ale infractorilor

În era internetului, pe lângă beneficiile nenumărate pe care ni le aduce conectivitatea globală, avem parte și de o serie de riscuri suplimentare. Internetul nu e un mediu care îți garantează siguranța, dacă tu însuți nu eșți vigilent cu informațiile pe care le expui și cu datele persoanale la care permiți să aibă acces persoane neautorizate, ce le pot folosi împotriva ta.

Recentul scandal în care e implicat Facebook readuce în discuție securitate cibernetică. Datele personale a peste jumătate de miliard de utilizatori ai platformei sociale au fost publicate pe un forum de hackeri.

Din fericire, utilizatorii din România nu au căzut victime atacului, însă acest incident ar trebui să ne sporească tuturor vigilența.

Facebook susține că scurgerea masivă de informații vizeza un atac din 2019, care a fost posibil datorită unei funcții concepută de Facebook pentru a ajuta utilizatorii să-și găsească prietenii pe Facebook, importând numere de telefon din contactele lor. Compania neagă astfel faptul că ar fi fost piratat sistemul său propriu, iar acea „portiță” pe care au intrat hackerii nu mai este de mult timp disponibilă.

De asemenea, rețeaua socială susține că nu au fost distribuite nici informații financiare, nici parole, însă nu trebuie diminuată importanța adreselor de e-mail, id-urilor de Facebook sau numerelor de telefon divulgate.

Pentru infractorii cibernetici, astfel de informații, deși par „inofensive” pot reprezenta portițe de intrare în intimitatea cuiva, fie că vorbim de intimitatea vieții private, fie că vorbim despre intimitatea datelor financiare, sau de serviciu.

Acestea fiind spuse, FBI face o trece în revista a celor mai frecvente trei tipuri de criminalitate cibernetică, despre care e bine să știm cât mai multe lucruri, pentru a ne putea feri de viitoare posibile atacuri ce ne-ar putea viza chiar pe noi:

Phishing

Phishing-ul este o metodă de furt de identitate prin care se încearcă obținerea, de la clienții unei organizații – indiferent de aria să de activitate – a unor date personale sau confidențiale. Atacatorii cibernetici intră în posesia datelor și ulterior le folosesc împotriva deținătorului de drept, făcând în numele sau diverse activități, precum transferuri bancare.

Victimele pot primi un link, pe e-mail, spre exemplu, pe care accesându-l și introducandu-și acolo diverse date, ele ajung direct la infractori.

Vishing

Vishing-ul este o metodă prin care atacatorii cibernetici telefonează de obicei viitoarelor victime, erijandu-se în reprezentanți ai diferitelor instituții, în încercarea de a-i convinge pe aceștia să le furnizeze date personale, sau chiar să le trimită sume de bani, sub diverse pretexte.

Smishing

Smishing-ul funcționează aproape similar ca phishing-ul, doar că de obicei infractorii trimit un link printr-un SMS victimelor vizate de atac. Link-ul odată accesat, îți va afișa o oferta irezistibilă, care te va tenta să dai clik mai departe. În pasul următor ți se vor solicita date personale, sub pretextul de a intra în posesia acelei oferte. De aici, infractorii au tot ce le trebuie pentru a-ți produce daune.

Cum te poți proteja de atacurile cibernetice?

Ei bine, dacă nu vorbim despre piratarea site-urilor și aplicațiilor oficiale, deci despre o situație care nu ține de tine personal, trebuie să știi că și tu îți poți vulnerabiliza singur securitatea cibernetică, dacă nu ești atent la câteva detalii.

Cel mai important lucru este să nu accesezi link-uri din surse necunoscute. La fel de important este să nu partajezi cu nimeni informații precum numărul cardului tău bancar sau diverse parole.

Totodată, e esențial să îți instalezi și reactualizezi constant sisteme de securitate pe dispozitivele pe care le folosești. Nu în ultimul rând, nu ezita să contactezi autoritățile, dar și instituțiile financiare cu care colaborezi, în cazul în care observi activități neobișnuite, care nu îți aparțin.