Avertisment de la CERT-RO: cum riști să fii înșelat și să rămâi fără bani prin intermediul facturilor

Avertisment de la CERT-RO: cum riști să fii înșelat și să rămâi fără bani prin intermediul facturilor

Specialiștii CERT-RO atrag atenția asupra unui nou tip de înșelătorie cu facturi, care te lasă imediat fără bani.

Specialiștii CERT-RO au stabilit că escrocii au descoperit noi metode prin care caută să-și facă victime și să profite de pe urma persoanelor naive. E vorba de frauda prin intermediul facturilor. E motivul pentru care trebuie să fii extrem de atent la ce primești și de la cine.

„Atenţie la tentativele de fraudă cu facturi! Nu acţionaţi în grabă şi verificaţi orice solicitare de tranzacţie, înainte de a efectua o plată a unei facturi! Este posibil ca în spatele cererii să fie un atacator care încearcă să deturneze banii către contul propriu”, recomandă specialiştii CERT-RO.

Cum funcționează înșelătoria cu facturi, potrivit CERT-RO

CERT-RO explică într-un infografic modul în care se poate derula o astfel de fraudă şi vine cu o serie de recomandări. Metodă e simplă, dar poate avea urmări grave.

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, o firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor. Poate fi o abordare încrucişată – prin telefon, scrisoare, e-mail etc. Interlocutorul solicită modificarea datelor bancare (numărul de cont, banca la care e deschis etc.) pentru plăţile viitoare. Noul cont este deţinut/controlat de acesta.

Există câteva sfaturi de care firmele trebuie să țină cont pentru a nu rămâne fără bani

„Instruiţi-vă personalul ca întotdeauna să verifice orice neregulă posibilă la plăţile facturilor. Reanalizaţi informaţiile postate pe site-ul companiei, în special referitor la contracte şi furnizori. Limitaţi datele despre companie pe care angajaţii le pot posta pe reţele sociale. Implementaţi proceduri clare de verificare a legitimităţii plăţilor”, mai recomandă specialiştii CERT-RO.

Și angajații trebuie să urmeze câteva recomandări. Specialiștii îi sfătuiesc să verifice orice solicitare pretinsă a fi din partea creditorilor, în special dacă cer modificarea detaliilor bancare pentru viitoare plăţi şi să folosească datele de contact din corespondenţa anterioară pentru a verifica şi nu pe cele din mesajul prin care se solicită modificările.

„Pentru plăţi peste o anumită sumă, instituiţi o procedură suplimentară de verificare cu beneficiarul. Când efectuaţi o plată, trimiteţi un e-mail de confirmare destinatarului. Pentru siguranţă, includeţi denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale numărului de cont. Stabiliţi puncte de contact unice cu companiile partenere către care efectuaţi plăţi regulate. Fiţi precaut cu datele despre locul de muncă pe care le postaţi pe reţelele sociale”, atenţionează specialiştii CERT-RO.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI