Audi renunță la un model iconic: când se oprește producția

Audi renunță la un model iconic: când se oprește producția

Audi se adaptează cerințelor pieței și constată că unele modele care au făcut istorie nu mai sunt căutate.

Constructorul german Audi, parte din grupul Volkswagen, a decis să încheie povestea modelului A1, unul care a scris istorie în ultimul deceniu. Producătorul susține că modelul va dispărea de pe piață la finalul actualei generații.  E vorba de unul dintre cele mai populare automobile premium din Europa, din segmentele accesibile.

Audi A1 a fost lansat în urmă cu 10 ani.

Audi renunță la generația A1

Strategia Audi e simplă: producția modelului presupune costuri mari, așa că nu mai e rentabil, după cum a declaratMarkus Duesmann, CEO Audi.

„Nu vom avea un succesor pentru A1. Noi știm că pentru a oferi motoare cu combustie în segmentele mici, în viitor, va fi dificil pentru că vor crește mult costurile. Așadar, vom părăsi segmentul”, a spus șeful Audi.

Audi A1 a fost lansat în 2010. Venea pe un segment extrem de popular la acea vreme și avea rivali precum Mini Cooper, Volkswagen Polo sau chiar Fiat 500. Acum, Audi trebuie să-și regândească gama, astfel încât noile modele să se alinieze țintelor anti-poluare impuse de Uniunea Europeană.

Cel mai recent model Audi A1 ar trebui să fie prezent pe piață până în 2025.

O schimbare de strategie se vede și la nivelul Volkswagen, grupul din care face parte Audi. Germanii renunțau și ei, recent, la un model iconic. Începând din 2022, constructorul va opri vânzările și producția modelului Passat, unul dintre modelele iconice din gama producătorului german. Se întaâmplă, însă, în Statele Unite, acolo unde cererea pentru sedanuri clasice, pe benzină și motorină, e extrem de slabă.

Germanii se vor concentra pe SUV-uri, modele aflate la mare căutare printre americani. VW a vândut diverse versiuni ale Passat în Statele Unite din 1974 – inițial sub numele Dasher și Quantum – iar numele Passat a apărut pentru prima dată pe piața SUA în 1990.

Din 2011, Volkswagen a construit peste 700.000 de vehicule Passat la fabrica sa de la Chattanooga.

Citește și: