Au simulat o misiune pe Marte și după 520 de zile au descoperit că li s-a modificat organismul
Cu siguranță că nici nu ne trece prin minte ce schimbări vor avea loc în corpul oamenilor atunci când vor reuși să pășească pe alte planete și să stea acolo perioade îndelungate. Ne oferă un indiciu în acest sens cea mai recentă misiune, care a vizat simularea unei șederi prelungite pe Marte.
Din iunie 2010 până în noiembrie 2011, șase astronauți din Rusia, Europa și China au luat parte la experimentul Mars500. Pe toată această perioadă, echipajul a trăit la Moscova, într-un habitat complet sigilat, pentru a simula o misiune pe Marte, pe care agențiile spațiale internaționale speră să o realizeze cu adevărat în anii 2030.
Scopul misiunii a fost de a testa impactul vieții separate de lume asupra sănătății fiziologice și psihologice a astronauților.
Studiile anterioare au arătat că, în cele din urmă, în cadrul acestor tipuri de misiuni, toți membrii echipajului au prezentat modificări majore ale masei corporale, a forței musculare și a altor indicatori importanți.
Microbiota intestinală a echipajului a suferit schimbări importante
Însă acum a fost făcută o descoperire cu adevărat revoluționară. Membrii echipajului au suferit schimbări semnificative în microbiota intestinală după 520 de zile de izolare în acel mediu creat special pentru a simula spațiul marțial.
Pe lângă faptul că au suferit pierderi semnificative de masă corporală și forță musculară după ce au ieșit din spațiul sigilat, echipajul Mars500 a prezentat perturbări majore prediabetice în metabolismul glucozei, un simptom adesea observat după un zbor spațial prelungit.
Pentru studiu, cercetătorii au folosit tehnologia genomică de ultima generație, pentru a identifica mai multe modificări ale microbiomilor, inclusiv pierderile de bacterii intestinale benefice care îmbunătățesc absorbția nutrienților și previn inflamația intestinală.
Cercetătorii sunt îngrijorați de creșterea bacteriilor intestinale necunoscute
Ce este nou și îngrijorător este că expunerea îndelungată la acel mediu a dus la creșterea de bacterii intestinale descoperite abia la om, a căror semnificație pentru sănătate nu este încă pe deplin cunoscută de cercetători.
„Ceea ce ne intrigă este creșterea semnificativă a speciilor microbiene necunoscute specifice care au fost observate în alte studii recente folosind tehnologii metagenomice avansate, dar care sunt încă oarecum un mister”, spune coautorul studiului, biologul Frédéric Pitre.
Deteriorarea sănătății musculo-scheletice și metabolice a astronauților este cunoscută a fi un factor de risc major în zborul spațial, iar cercetătorii se așteaptă ca efectul să fie amplificat în misiuni care se desfășoară pe durate extinse de timp, cum ar fi în timpul unei misiuni pe Marte.
Studiul a fost publicat în Computational and Structural Biotechnology Journal.