Atenție, se scumpesc ratele la bănci: cât vei plăti în plus

Atenție, se scumpesc ratele la bănci: cât vei plăti în plus

Analiștii economici trag un puternic semnal de alarmă și avertizează românii care au credite la bănci, să se pregătească de scumpiri. Afectate vor fi persoanele care au contractat credite cu dobânzi variabile.

Vine un nou val de scumpiri în România. Dincolo de facturile mai mari la energie electrică și gaze naturale, românii vor fi nevoiți să suporte și un cost crescut al ratelor bancare.

Persoanele care au fost inspirate și au accesat credite cu dobândă fixă pot sta liniștiți. Costul acestor rate nu va fi modificat, însă nu la fel de liniștiți pot sta cei care au optat pentru un credit cu dobândă variabilă.

Cresc ratele la bănci

ROBOR la trei luni – dobanda la care băncile își acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni și indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum și ipotecare acordate în lei – a crescut la 2,10%, faţă de 2,07%, nivelul din şedinţa precedentă. Indicatorul a atins, astfel, cea mai mare valoare din 9 noiembrie 2020 încoace.

De asemenea, ROBOR la şase luni a crescut la 2,18%, faţă de 2,16%, şi atinge cel mai ridicat nivel din 28 octombrie 2020 şi până acum.

Dacă te întrebi cât vei plăti în plus, trebuie să te interesezi la banca ta asupra nivelului dobânzii. Fiecare bancă percepe o anumită dobândă, iar în funcție de suma accesată de tine, vei plăti mai mult, dacă această dobândă crește.

ROBOR este indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum și ipotecare acordate în lei înainte de luna mai a anului 2019. Românii trebuie să știe că, pentru creditele retail noi în lei din primăvară anului 2019 a fost introdusă o nouă referință. Este vorba despre indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC.

Chiar dacă avem un nou indice de referință, după cum observăm, acesta se aplică doar creditelor recent accesate. Prin urmare, toți românii care au contractat credite mai vechi de data menționată mai sus, continuă să fie influențați de ROBOR. Astfel, evoluția ROBOR continuă să fie deosebit de importantă pe piața bancară din țara noastră, influențând costul ratelor pentru numeroși români.

Citește și: