29 iun. 2021 | 17:51

Atenție. Se schimbă legea pentru românii care vor să se racordeze gratuit la gaz și electricitate

ACTUALITATE
Atenție. Se schimbă legea pentru românii care vor să se racordeze gratuit la gaz și electricitate

Anul trecut, autoritățile din România adoptau un act normativ foarte apreciat de opinia publică. Acesta prevedea posibilitatea racordării în mod gratuit la gaz și electricitate. Acum, la un an distanță, legea se va schimba, deoarece numărul mare de solicitări a perturbat sistemele de racordare.

Legea adoptată în 2020 prevedea că orice consumator casnic are dreptul să fie racordat la gaz și electricitate, indiferent de locul de consum. În maximum trei luni de la solicitare, consumatorul trebuia racordat gratuit de către furnizorul său.

Mai mult decât atât, legea prevedea beneficii asemănătoare și consumatorilor non-casnici, în cazul în care locul de consum este la mai puțin de 2,5 km de capătul rețelei, în anumite condiții.

Pe fondul mare de solicitări, sistemul de racordare a început să nu mai funcționeze corespunzător. O soluție de moment găsită de autorități a fost de a introduce posibilitatea ca beneficiarul să achite racordarea. În acest caz, distribuitorul urma să îi ramburseze sumele plătite în următorii cinci ani, în tranșe anuale egale.

Legea se va modifica. Ce noutăți apar

Conform surselor economica.net, legislația în vigoare se va modifica, apărând noutăți. Ar fi vorba despre eliminarea gratuității racordării clienților comerciali, non-casnici, în condițiile în care reglementarea actuală ridică semne de întrebare legate de un posibil ajutor de stat mascat.

De asemenea, clienții casnici se vor mai putea racorda gratuit la gaze și electricitate, doar în limita îndeplinirii unor condiții clare.

„Se vor racorda gratuit locurile de consum în limita unei puteri/consum, pentru a se evita situațiile, apărute în ultima vreme, în care s-a abuzat de reglementare – mulți casnici au cert, de exemplu, racordarea gratuită la rețeaua electrică în trifazic”, precizează sursa citată.

Mai mult decât atât, o altă modificare ce ar putea apărea în noua legislație vizează introducerea posibilității ca unitățile administrative-teritoriale (UAT-primăriile) să poată participa și ele, singure sau în asocierea, și, implicit, să poată finanța extinderea rețelelor de distribuție.

Sursa precizată vorbește și despre faptul că se vor opera modificări și la capitolul sancțiunilor, în sensul în care se vor introduce clarificări în lege cu privire la condițiile în care operatorii pot fi amendați cu un procent din cifra de afaceri.