Atenție români la bancomat. Rămâi fără bani pe card cu această noua inșelătorie, dispar instant din cont

Atenție români la bancomat. Rămâi fără bani pe card cu această noua inșelătorie, dispar instant din cont

Infractorii au diverse metode prin care pot reuși să ocolească sistemele de securitate bancare, dar și vigilența ta, astfel încât să te lase fără bani în cont, iar tu nici măcar sa nu sesizezi acest lucru. Una dintre cele mai populare metode folosite se numește skimming.

Cea mai nouă metodă în skimming poartă denumirea de „bucla libaneză”. Cu ajutorul acesteia, infractorii obțin date cu ajutorul cărora îți pot clona cardul și pot efectua operațiuni financiare în numele tău.

Metoda este simplă și vizează retragerile de numerar de la bancomate. Pe ATM-uri, infractorii montează un dispozitiv care îți blochează cardul în interior.

În timp ce tu te chinui să scoți cardul, va apărea un complice din banda infracțională, care se va oferi să te ajute. Va proceda în așa fel încât tu să îi furnizezi PIN-ul, iar după ce tu vei pleca abandonând eforturile de a scoate cardul din bancomat, infractorul va intra în posesia cardului.

Având acum și cardul și PIN-ul de la tine, va putea face retrageri din contul tău, iar tu vei sesiza târziu ceea ce se întâmplă.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor care folosesc această metodă, autoritățile recomandă o serie de măsuri de precauție, de care ar fi bine să ții cont.

Cum să nu cazi în plasa unei astfel de înșelătorii

-Evită să folosești ATM-uri poziționate în locuri slab iluminate, unde infractorilor le-ar fi ușor să monteze astfel de dispozitive. Folosește ATM-urile din sediile băncilor, sau de pe străzile foarte circulate, bine iluminate.

-Ia-ți întotdeauna chitanțele și facturile care conțin date despre cardul tău bancar. Nu ne lăsa la întâmplare.

-Anunță banca în momentul în care îți schimbi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).

-În cazul în care întâmpini o problemă la ATM, nu solicita ajutorul nimănui și nu furniza codul PIN niciunei persoane. Apelează la angajații băncii, dacă este nevoie.

-Acoperă cu mâna tastatura, în momentul în care introduci codul PIN la bancomat. Asigură-te că nimeni nu vede codul tău PIN.

-Verifică atent dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.

-Verifică autenticitatea tastaturii bancomatului, înainte de a efectua operațiuni financiare și înainte de a introduce codul PIN. Poți face acest lucru trăgând de tastatură în sus și în jos. Dacă se desprinde, atunci înseamnă că este falsă.

Citește și: