Atenție, poți pierde bani: Ce trebuie să știi despre impozitarea monedelor digitale

Atenție, poți pierde bani: Ce trebuie să știi despre impozitarea monedelor digitale

Monedele digitale se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul românilor. Aceștia au început să prindă gustul tranzacțiilor blockchain și să acumuleze din ce în ce mai multe criptoactive în portofelele lor digitale. Totuși, există o problemă: impozitarea.

Mulți oameni se întreabă dacă se impozitează veniturile din criptomonedele tranzacționate înainte de 2019, anul intrării în vigoare a Legii 30/2019.

Ei bine, răspunsul ar putea veni dintr-o motivare recentă a magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Ce spun judecătorii

Speța la care facem referire este simplă. Practic, Înalta Curte de Casație în Justiție (ÎCCJ) a respins ca inadmisbilă solictarea Curții de Apel Pitești într-un dosar în care judecătorii trebuiau să se pronunțe cu privire la regimul fiscal al tranzacțiilor cu monede virtuale efectuate înainte de apariția Legii 30/2019.

Motivarea instanței citate este explicată pe larg, pe înțelesul tuturor, de către Raluca Bontaș, Partener, și Cătălin Barbu, Consultant Senior, Servicii Fiscale, Deloitte România.

Expertul susține că această motivare a Înaltei Curți „întărește argumentația potrivit căreia veniturile obținute de persoanele fizice din tranzacții cu criptomonede înainte de intrarea în vigoare a legii 30/2019 nu erau menționate expres ca fiind neimpozabile în cadrul legislației fiscale aplicabile.

Prin urmare, acestea trebuiau să fie supuse impozitului pe venit conform regulilor categoriei de venituri potrivite.

Având în vedere că nu existau norme specifice care să includă veniturile din tranzacții cu criptomonede într-o categorie anume a veniturilor impozabile, ele trebuiau considerate venituri impozabile din alte surse chiar și în lipsa unei mențiuni exprese, lista veniturilor din alte surse nefiind limitată de legiuitor.”

„În concluzie, este de apreciat faptul că se încearcă lămurirea aspectelor fiscale legate de tranzacțiile cu criptomonede, inclusiv în cazul celor derulate în trecut, chiar dacă, în prezent, discuția trebuie axată pe adaptarea legislației la rapiditatea cu care atât monedele virtuale, cât și modalitățile de tranzacționare a acestora se diversifică în practică”, a mai explicat specialistul Deloitte România, pentru economica.net.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: