12 nov. 2021 | 11:58

Atacurile cibernetice – marea problemă a firmelor mari

ACTUALITATE
Atacurile cibernetice - marea problemă a firmelor mari

Atacurile cibernetice s-au înmulțit într-un ritm alert în ultima perioadă, devenind un fenomen extrem de răspândit, mai ales în ultimul an și jumătate. Acesta a fost alimentat de trecerea forțată la munca remote, pe fondul digitalizării numeroaselor servicii publice sau private.

Infractorii cibernetici au simțit oportunitatea și au început să o speculeze. Așa se face că, la mai bine de un an și jumătate de la debutul crizei pandemice, aproape că nu e zi în care să nu auzim despre cum o mare companie a fost atatacă de hackeri sau să nu primim, chiar și noi, prin mail sau SMS, o astfel de „invitație”.

Studiile arată că fenomenul a scăpat de sub control

Studiile efectuate în rândul marilor companii arată cât de multă amploare a luat fenomenul atacurilor cibernetice.

Conform „State of Cybersecurity Resilience 2021”, realizat de Accenture Research şi publicat joi, mai bine de jumătate dintre companiile respondente sunt vulnerabile în fața unei astfel de situații.

Mai exact, 55% dintre companiile globale mari nu reuşesc să oprească în mod eficient atacurile cibernetice.

De asemenea, mai relevă datele aceleiași analize, patru din cinci respondenţi (81%) consideră că „a fi cu un pas înaintea atacatorilor este o luptă constantă, iar costul este nesustenabil”. Din acest punct de vedere, se înregistrează o creștere cu 12% faţă de anul trecut.

Nici creșterea bugetelor pentru astfel de situații nu reprezintă, în sine, o soluție salvatoare, dacă ținem cont de următoarele date: 82% dintre respondenţii sondajului şi-au majorat bugetele de securitate cibernetică anul trecut. Totuși, în pofida acestui fapt, rata atacurilor de succes (care includ accesul neautorizat la date, aplicaţii, servicii, reţele sau dispozitive) a crescut, în medie, cu 31% în comparaţie cu datele din 2020, la 270 de atacuri/companie.

Mai mult, ne relevă analiza, deşi două treimi (67%) dintre organizaţii consideră că ecosistemul lor este sigur, atacurile indirecte au reprezentat 61% dintre toate atacurile cibernetice din acest an, în creştere faţă de 44% în anul anterior.

Accenture Research a intervievat, în perioada martie – aprilie, 4.744 de directori de companii cu venituri anuale de cel puţin 1 miliard dolari din 23 de industrii şi 18 ţări din America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia-Pacific.