Arheologii au găsit un ou intact, vechi de 1.000 de ani. De ce e atât de specială descoperirea
Probabil că mai avem multe de învățat până când vom putea cunoaște totul despre istoria noastră îndepărtată. Odată cu trecerea timpului, dovezile arheologice ne oferă capacitatea de a alcătui un puzzle existențial din ce în ce mai interesant.
Cea mai recentă piesă de puzzle este o descoperire arheologică ce datează de peste 1.000 de ani. Vorbim despre un ou de pui, găsit intact, în formă fosilizată, de cercetători.
Cei care au făcut impresionanta descoperire sunt oamenii de știință din de la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA). Aceștia au găsit fosia la situl arheologic Yavne de pe coasta mediteraneană sudică a Israelului.
Deși oul are o vechime de peste 1.000 de ani, creșterea păsărilor a fost introdusă în Israel cu aproximativ 2.300 de ani în urmă, în perioada elenistică și romană timpurie.
„Fragmentele de coajă de ouă sunt cunoscute din perioade anterioare, de exemplu în Orașul lui David și la Cezareea și Apollonia, dar, din cauza cojilor fragile ale ouălor, nu s-a păstrat aproape niciun ou de pui întreg”, a declarat arheologul IAA, Dr. Lee Perry Gal.
Din acest punct de vedere, descoperirea este revoluționară. Un obiect atât de fragil, să poată fi descoperit intact, după 1.000 de ani, este cu adevărat un miracol, cred oamenii de știință.
„Chiar și la nivel global, aceasta este o descoperire extrem de rară”, spun cercetătorii, încântați de performanța lor extraordinară.
„În săpăturile arheologice, găsim ocazional ouă de struț vechi, ale căror cochilii mai groase le păstrează intacte”, mai spun arheologii.
Oamenii de știință glumesc pe această temă, spunând, că, în zilele noastre, ouăle nu rezistă mult timp nici în cutiile din supermarketuri, prin urmare, iată cât de impresionantă este această descoperire arheologică intactă, dupa un mileniu.
„Este uimitor să crezi că este o descoperire veche de 1.000 de ani!”, exclamă arheologii.
Oul nu este gol
Cu atât mai impresionant este că oul nu este gol de conținut. Experții de-abia așteaptă să efectueze analize ADN pe gălbenușul din interior. Important de menționat este că, din cauza unei fisuri, o parte din conținutul oului s-a scurs, dar oamenii de știință au suficient material genetic pe care să îl supună testelor de ultimă generație.
„Din păcate, oul a avut o mică crăpătură în fund, astfel încât cea mai mare parte a conținutului s-a scurs din el. Au rămas doar o parte din gălbenuș, care a fost păstrat pentru viitoarea analiză a ADN-ului ”.