Ar putea fi cea mai scumpă carte din toate timpurile: cât de valoros a devenit Frankenstein

Ar putea fi cea mai scumpă carte din toate timpurile: cât de valoros a devenit Frankenstein

Prima ediție a cărții clasice horror ”Frankenstein”, de Mary Shelley, a stabilit un record mondial. Ea a fost vândută la cel mai mare preț  plătit pentru o lucrare tipărită și semnată de o femeie.

Frankenstein, sau Prometeul modern este un roman din 1818 scris de autoarea engleză Mary Shelley. Acesta este despre povestea lui Victor Frankenstein, un tânăr om de știință, care creează o creatură înțeleaptă într-un experiment științific neortodox.

Shelley a început să scrie la 18 ani, dar prima ediție a fost publicată, anonim, la Londra în 1818, când avea 20 de ani. Numele ei a apărut, pentru prima dată , în cea de-a doua publicație de la Paris, în 1821. Prima ediţie a lui Frankenstein este una dintre cele 500 de copii ale romanului editat în 1818.

Cu cât s-a vândut celebrul roman?

Este și prima care a fost licitată în 1985. Ea a fost estimată de casa Christie’s între 200.000 și 300.000 de dolari. Ei au descris-o drept ”excepțional de rară”. Casa a declarat că acesta este un nou record de licitație pentru o lucrare scrisă a unei femei. Ea a fost vândută, la licitație, pentru 1.170.000 dolari.

Până acum, recordul a fost deținut de prima ediție a volumului „Emma” de Jane Austen din 1816. Emma este un roman romantic. Acesta este amplasat în satul fictiv Highbury și domeniile înconjurătoare Hartfield , Randalls și Donwell Abbey.El tratează intrigile romantice în care sunt implicate mai multe familii.  Austen arată preocupările și dificultățile femeilor inteligente care trăiesc în regiunea Georgiană-Anglia. Romanul a fost vândut de Bonhams, în 2008, pentru 150.000 de lire sterline.

O copie a „The Tales of Beedle the Bard” de JK Rowling a fost vândută pentru 1,95 de milioane de lire sterline. Aceasta s-a licitat la Sotheby’s, în noiembrie 2007, dar era scrisă de mână și ilustrată. Cartea este cu povești pentru copii. Inițial, ea a fost produsă într-un număr limitat de doar șapte copii, fiecare dintre acestea scrisă de mână și ilustrată de J. K. Rowling.

Etichete: