10 iun. 2021 | 14:15

Apple, o mașinărie de făcut bani de neoprit? Cum ar putea ajunge să valoreze 3 trilioane de dolari

ACTUALITATE
Apple, o mașinărie de făcut bani de neoprit? Cum ar putea ajunge să valoreze 3 trilioane de dolari

Apple, la fel ca alți giganți din tehnologie, continuă să sfideze orice criză și pare o companie care nu poate fi oprită din creștere. Previziunile analiștilor arată un viitor mai mult decât fabulos.

Apple este, la ora actuală, cea mai valoroasă companie din lume. Valorea de piață a gigantului condus de Tim Cook e undeva la 2,1 trilioane de dolari. Asta înseamnă, dacă nu vrei să te încurci în zerouri, peste 2.000 de miliarde de dolari. E o sumă uriașă, pe care cu greu o poți pune pe hârtie fără să te încurci.

Dar analiștii cred că Apple poate și mai mult de atât. Va atinge valoarea de piață de 3 trilioane de dolari mai repede decât ai crede.

Apple, de neoprit

Apple ar putea atinge o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari în 2022, potrivit lui Dan Ives, analist Wedbushcare. Estimările celor care știu cum se mișcă piața sunt, așadar, extrem de optimiste.

E drept că acțiunile producătorului de iPhone au scăzut cu aproximativ 5% până în prezent. Dar asta s-a întâmplat după un trimestru istoric terminat în decembrie anul trecut. Era nevoie doar de o reașezare. Dacă te uiți la ritmul de creștere al Apple, aceste estimări n-ar trebui să te uimească.

Gigantul din Cupertino a atins valoarea de piață de 1 trilion de dolari în în 2018 și marca 2 trilioane de dolari în 2020. Drumul spre 3 trilioane de dolari pare deja pavat. Iar asta s-ar putea întâmpla în următoare 12-18 luni, adică în 2022, crede analistul citat de CNBC.

„Dacă te uiți la inovație, dacă te uiți la superciclul care se desfășoară acum în afacerea cu servicii, cred că acesta este doar un fel de etapa următoare a creșterii”, a spus Ives, adăugând că este extrem de convins că Apple va rămâne o companie axată pe inovație, în ciuda celor spuse de sceptici.

La final de aprilie, Ives prognoza că prețul unei acțiuni Apple va crește până spre 175-185 de dolari. Deocamdată, însă, prețul e undeva la 125 de dolari.

Pariu pe software

Apple a fost privită ca o companie din zona hardware în ultimii ani. Doar că, așa cum insista Tim Cook, sistemul de operare iOS al companiei are un ecosistem de servicii – construit în jurul unei baze importante: peste un miliard de utilizatori de dispozitive. Și, de aici, viitorul pare măreț.

Pe măsură ce Apple a insistat și pe partea de software pe parcursul anului 2020, gigantul tehnologic a primit o și mai mare susținere de la Wall Street și investitori. Direcția Apple pe zona de servicii de software e estimată la aproximativ 1 trilion de dolari în acest moment și se așteaptă să crească la aproximativ 1,5 trilioane de dolari la momentul când valoarea de piață a companiei va atinge 3 trilioane de dolari.

Previziunile stau în picioare dacă te uiți la anunțurile venite la WWDC, evenimentul din acest an. Compania a prezentat o serie de noi actualizări pentru cele mai importante produse Apple, printre care și iOS 15 – cea mai recentă versiune a sistemului de operare iPhone.