14 mai 2021 | 17:39

Aplicația care îți șterge tot din telefon, dacă Poliția încearcă să îl spargă

ACTUALITATE
Aplicația care îți șterge tot din telefon, dacă Poliția încearcă să îl spargă

De multe ori, în achetele penale, oamenii legii caută eventuale probe pentru cazul respectiv, și în telefoanele mobile ale inculpaților. Recent, însă, o echipă de cercetători a creat o aplicație care resetează telefonul la setările primare din fabrică, imediat ce software-ul pe care îl folosesc organele de anchetă e detectat de telefon.

Ai crede că aceasta este o mâna de ajutor întinsă infractorilor, însă te înșeli. Aplicația, denumită LockUp, a fost special concepută nu pentru a ajuta infractorii să șteargă probe ce i-ar putea incrimina în fața justiției, ci pentru a demonstra că sistemele folosite de organele legii nu sunt tocmai eficiente și au multe slăbiciuni ce pot fi ușor exploatate în defavoarea aflării adevărului.

Scopul aplicației e de a scoate la lumină ineficiența sistemului

Matt Bergin, cercetător principal la firma de securitate KoreLogic, cea care a pus bazele aplicației LockUp, a explicat ferm că scopul aplicației nu este de a oferi infractorilor o portiță de ieșire, ci de a pune în lumina slăbiciunile sistemului folosit de anchetatori.

În SUA, spre exemplu, software-ul criminalistic folosit de polițiști este Cellebrite, dar se pare că acesta este departe de a fi perfect.

„Am vrut să demonstrez că software-ul Cellebrite nu numai că poate avea probleme, ci există modalități de -l păcăli”, a explicat Bergin.

După cum explică Bergin, LockUp începe să funcționeze imediat ce o nouă aplicație este descărcată pe un telefon: „Ne uităm la lucruri precum hash-urile, fișierele în sine, metadatele certificatelor asociate aplicației. Și dacă LockUp găsește ceva ce știe, va reseta din fabrică dispozitivul țintă”.

Practic, odată de detectează software-ul criminalistic, aplicația șterge tot din acel dispozitiv, resetându-l din fabrică, ceea ce ar face imposibilă misiunea anchetatorilor de a găsi probe în acel dispozitiv.

Bergin nu crede că Cellebrite ar trebui, totuși, să dispară, dar spune că aceste cercetări și chiar aplicația LockUp scot la iveală imperfecțiunile sistemului, iar autoritățile ar trebui să le fructifice și să îmbunătățească software-ul.

Important de menționat este că nu poți descărca aplicația LockUp din niciun magazin oficial de aplicații, însă Bergin susține că, dacă și-ar dori cineva cu adevărat, ar putea să transforme aplicația într-una funcțională care să se răspândească la utilizatori, folosind codurile de pe Github.