Anunțul zilei de la Comisia Europeană. Ce are gând să facă UE pentru a ajuta țările membre
Comisia Europeană a anunțat că, începând din octombrie, va începe să emită primele sale obligațiuni verzi, în cadrul planului de relansare NextGenerationEU. Scopul acestei acțiuni este de a ajuta țările UE să combată schimbările climatice și să atingă obiective ambițioase privind emisiile de gaze cu efect de seră.
Uniunea Europeană poate deveni cel mai mare emitent de obligațiuni verzi din lume, susțin specialiștii de la Bruxelles.
„Dacă intenția sa de a emite obligațiuni verzi cu o valoare totală de până la 250 de miliarde euro până la sfârșitul anului 2026 se va concretiza, Uniunea Europeană își va confirma poziția de cel mai mare emitent de obligațiuni verzi din lume.
Această inițiativă este, totodată, o expresie a angajamentului nostru în favoarea durabilității și plasează finanțarea durabilă în centrul efortului de redresare al UE”, a declarat comisarul responsabil cu bugetul și administrația, Johannes Hahn.
Comisia Europeană are planuri pentru 2021
În 2021, Comisia are de gând să emită obligațiuni pe termen lung cu o valoare totală de aproximativ 80 de miliarde euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt în valoare de zeci de miliarde de euro.
Astfel, Comisia va pune la dispoziție aceste titluri pe termen scurt exclusiv prin intermediul licitațiilor, programul său de licitații fiind prevăzut să înceapă la 15 septembrie.
„Este o expresie a obiectivelor noastre politice … vrem să dăm exemplul și, prin urmare, trebuie să investim”, a mai declarat jurnaliștilor comisarul bugetar Johannes Hahn.
Oficialul de la Bruxelles speră că obligațiunile verzi vor fi mai atractive decât datoriile tradiționale, angajându-se să se asigure că banii strânși vor merge pentru proiecte legate de climă.
Unsprezece țări din UE au emis deja obligațiuni verzi și alte patru intenționează să facă acest lucru, a mai punctat Hahn.
Un alt înalt oficial al Uniunii Europene a spus că peste 40% din investițiile în programele naționale de reformă adoptate până în prezent se califică drept ecologice, sugerând că potențialul de emitere va ajunge la mai mult de 30% din program în funcție de evoluția planurilor naționale.
Cadrul de obligațiuni verzi al UE, care va reglementa toate obligațiunile verzi pe care le emite pentru a sprijini fondul de recuperare, va respecta principiile obligațiunilor verzi ale Asociației Internaționale a Pieței de Capital.