08 iun. 2021 | 07:58

Anunțul surpriză al ministrului Educației care vizează toți copiii din România: a început să le pese de sănătatea mintală

ACTUALITATE
Anunțul surpriză al ministrului Educației care vizează toți copiii din România: a început să le pese de sănătatea mintală

Vor mai trece mulți ani până când vom înțelege cu adevărat consecințele emoționale și afective ale pandemiei asupra copiilor. Din fericire, ministrul Educației încearcă să ajute micuții să-și revină din punct de vedere psihologic.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seară că, la această oră, sunt 2.500 de consilieri şcolari la cei aproximativ 3 milioane de elevi care activează pe teritoriul România. Situația nu mai are voie să rămână așa. În consecință, Ministerul își propune ca fiecare școală, chiar dacă are sub 500 de elevi, să aibă propriul consilier, potrivit Agerpres.

„Este foarte clar că avem nevoie mai mult decât oricând de consilieri pentru că pierderile suferite de elevi pe perioada de criză au fost nu numai în plan educaţional, au fost în plan social, plan emoţional, plan psihic chiar. Este nevoie mai mult decât oricând. Avem 2.500 de consilieri pentru trei milioane de elevi. Media este de un consilier la 1.200 de elevi”, a spus ministrul, la TVR 1.

Printre competențele cele mai importante pe care trebuie să le aibă ocupantul unui astfel de post se numără asistența psiho-pedagogică, dar și talentul la consiliere școlară. El sau ea ar trebui să stea în școală pe tot parcursul programului. „Nu toţi cei 2.500 de consilieri au dublă competenţă: asistenţă psiho-pedagogică şi consiliere şcolară. Este nevoie de această dublă competenţă. Cei 2.500 de consilieri trebuie să stea în şcoli. Nu poţi să asiguri o consiliere cu adevărat, restul este poveste, decât dacă stai în şcoală pe toată durata programului, de la început până la sfârşit, cunoşti elevii, cunoşti problemele lor, cunoşti profesorii, cunoşti problemele profesorilor, cunoşti mediul de învăţare, cunoşti şcoala, inclusiv problemele administrative, şi cunoşti şi părinţii. (…) Acest lucru nu se poate face cu acest raport 1 la 1.000″, a insistat ministrul.

Partea proastă este că implementarea acestui program nu se va realiza foarte rapid și s-ar putea să dureze mai mult de un an. Cel mai important este însă să se înceapă. „Ce propunem, ce vom face: un consilier pentru fiecare şcoală chiar dacă are sub 500 de elevi, poate să aibă 200, 250, 300 – trebuie un consilier şcolar cu dublă competenţă asistenţă psiho-pedagogică şi orientare şcolară. Peste 500 de elevi – al doilea consilier, peste 1.000 al treilea, peste 1.500 al patrulea consilier”, a explicat Cîmpeanu.

Noii consilieri vor veni de pe băncile universităților din România și vor fi pregătiți expre în acest scop. „Din universităţi pentru că avem mai mult de 10 universităţi cu care am iniţiat deja demersuri să poată pregăti aceşti consilieri cu dublă competenţă. (…) Cine promite că va rezolva problema consilierilor şcolari până la anul evident că ori nu ştie ce spune, ori minte intenţionat”, a susţinut ministrul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele