23 aug. 2021 | 10:30

Anunțul ANAF care vizează toți românii: înscrierea online în SPV, obligatorie

ACTUALITATE
Anunțul ANAF care vizează toți românii: înscrierea online în SPV, obligatorie

ANAF atrage atenția asupra unei schimbări foarte importante legate de Spațiul Privat Virtual sau SPV. Majoritatea românilor vor fi nevoiți să-și facă cont pe respectiva platformă online.

Conform datelor incluse într-un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală, persoanele fizice care prestează o activitate independentă sau profesie liberală, vor fi obligate să se înscrie în Spațiul Privat Virtual, independent de veniturile câștigate.

Aceasta este o schimbare majoră față de situația actuală, în care românii cu activități independente, precum închirierea unui apartament, sau profesii liberale, ca cea de scriitor, erau nevoiți ajungă în SPV doar în cazul în care încasau mai mult de 12 salarii minime pe economie, din acele activități.

Ce spune legea despre SPV și ANAF

Este important de reținut că noile prevederi se află momentan în stadiu de proiect, dar sunt șanse mari să se reflecte în actualizarea Codului de Procedură Fiscală.

“În contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic între persoane, se impune necesitatea comunicării prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel încât se propune completarea dispozițiilor art. 79 din Codul de procedură fiscală în scopul reglementării obligativității înrolării  în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor/ANAF, respectiv în SPV.”, se arată în inițiativa de modificare.

”Contribuabilii pentru care se adoptă obligativitatea înrolării în SPV sunt persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare.”, astfel sunt definite entitățile care devin nevoite să se înscrie în SPV.

”De subliniat că obligativitatea înrolării în SPV revine persoanelor fizice care desfășoară activități economice sau exercită profesii libere doar cu privire la îndeplinirea obligațiilor sau exercitarea drepturilor ca urmare a exercitării profesiei, respectiv pe codul de înregistrare fiscală”, se arată în nota de fundamentare.”, aceasta ar fi ultima notă care merită avută în vedere.

Câți oameni sunt înscriși pe SPV, la ANAF

“La data de 15 iulie 2021 erau înregistrate în SPV un număr de 533.711persoane juridice, din care 528.952 cu obligații de declarare în vectorul fiscal dintr-un număr total de 1.554.688 persoane juridic care ar trebui să se înregistreze în SPV. De asemenea, un număr de  35.474 persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 632.309 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV”, se arată în nota de fundamentare.

Contul în Spațiul Privat Virtual al ANAF va fi foarte important și din prisma faptului că, în viitorul apropiat, Fiscul va înceta să mai transmită notificări pe hârtie, doar în format electronic.

“Pentru efectuarea acestor demersuri de către contribuabilii pentru care se creează obligativitatea înrolării în SPV, se impune reglementarea unui termen până la care această înrolare este opțională, urmând ca după acest termen cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central în format letric nu vor fi luate în considerare iar contribuabilii în cauză să fie notificați de către organul fiscal central cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin SPV”, mai arată Finanțele într-un comunicat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele