Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu banii lor

Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu banii lor

Se pare că viitorul le surâde viitorilor pensionari ai României. Cele mai recente rapoarte arată că activele fondurilor private de pensii obligatorii au crescut substanțial.

Fondurile private de pensii obligatorii au înregistrat, la 31 august 2021, active în valoare de 86,261 miliarde de lei. Cifrele poate nu înseamnă prea multe la prima vedere, dar se consemnează astfel o creștere procentuală importantă, cu nu mai puțin de 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Practic, ne spun reprezentanții Autorității, vorbim despre 7,722 milioane de participanţi.

Ce trebuie să știe viitorii pensionari ai României

Conform ASF, sistemul pensiilor private a fost cel mai puțin afectat de pandemia COVID-19, având în vedere politica de economisire și de investire pe termen lung. De-a lungul timpului, au avut loc puține episoade de volatilitate mai ridicată. Acestea au influențat fondurile de pensii private doar conjunctural, activele acestora înregistrând creșteri substanțiale de la an la an.

Conform raportului Autorității de Supraveghere Financiară, analizând ponderea în cadrul sistemului de pensii private obligatorii, aflăm că titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,85 miliarde de lei, respectiv 61,27%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 21,053 miliarde de lei (24,41%). La rândul lor, obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,971 miliarde de lei, respectiv 5,76% din totalul activelor.

Raportul ASF mai arată că valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 86,261 miliarde de lei, în august 2021, iar valoarea activului net era de 86,210 miliarde de lei.

La finalul lunii iunie a acestui an, sistemul pensiilor private din România a ajuns la active de 87,70 miliarde lei, în creștere cu 28% comparativ cu luna iunie a anului anterior și cu 5% comparativ cu martie 2021.

La 30 iunie 2021, erau înscriși 8,25 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul lunii iunie 2020 fiind înregistrați un număr de 8,07 milioane participanți.

Politica investițională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piața locală de capital, în timp ce ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta 70% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, iar un procent de 24% a fost investit în acțiuni la finalul primului semestru al anului 2021.

Citește și: