16 nov. 2021 | 13:50

Angajații români, puși pe fapte mari: ce schimbări au în plan

ACTUALITATE
Angajații români, puși pe fapte mari: ce schimbări au în plan

Cele mai recente sondaje efectuate pe piața muncii de la noi din țară indică faptul că angajații români și-au recăpătat curajul de a face schimbări, dar și apetitul pentru căutarea de noi oportunități de muncă.

După aproape doi ani petrecuți sub spectrul crizei sanitare, piața muncii începe să prindă din nou culoare.

Angajații au mare încredere că își pot găsi un nou job, în scurt timp

Conform datelor unui studiu eJobs, peste 74% dintre ei cred că ar reuși să se angajeze în mai puțin de 3 luni de când ar demara un proces de schimbare a jobului. Dintre aceștia, mai arată datele celei mai mari platforme de recrutare din România, mai bine de jumătate cred că ar putea să găsească locul de muncă pe care și-l doresc în mai puțin de o lună.

Cifrele confirmă revenirea pe care a cunoscut-o piața muncii în acest an, după un 2020 plin de incertitudini și temeri.

„Dacă anul trecut am văzut foarte multă frică și nesiguranță în rândul candidaților, 2021 nu e doar anul revenirii pentru piața muncii, dar și cel în care aceștia au prins din nou curaj și și-au recăpătat încrederea de sine.

Odată cu revenirea celor mai multe sectoare și oferta ridicată de locuri de muncă din acest an, și optimismul candidaților a crescut.

Ne aflăm într-un punct în care schimbarea jobului a redevenit o opțiune, nu o constrângere, cum a fost anul trecut pentru candidați, când și-au căutat alt loc de muncă majoritar cei care n-au avut încotro”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

De asemenea, sunt informații importante, scoase la iveală de noul studiu, și cu privire la așteptările salariale pe care candidații le au în această perioadă.

„În mare parte, așteptările salariale ale candidaților sunt calibrate cu nivelul ce poate fi oferit de angajatori, cu atât mai mult cu cât primii dintre ei au la dispoziție comparatoare de salarii și instrumente care le permit să-și evalueze valoarea lor pe piață.

Lucrurile se schimbă însă în cazul celor care nu au experiență de muncă pentru că mulți dintre ei încă nu sunt familiarizați cu domeniul în care vor să activeze. Însă, odată ce aceștia se confruntă cu realitatea de pe piața muncii, află și ce salarii pot câștiga”, explică Raluca Dumitra.

Studiul a fost derulat în perioada 18 octombrie-5 noiembrie a acestui an, pe un eșantion de peste 1.213 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și peste 55 de ani.