16 mai 2021 | 11:11

Angajații Facebook spun că fiecare zi la muncă e un coșmar. Cum s-a ajuns la așa ceva?

ACTUALITATE
Angajații Facebook spun că fiecare zi la muncă e un coșmar. Cum s-a ajuns la așa ceva?

Parlamentul irlandez a audiat mai mulți angajați Facebook, în încercarea de a afla ce se ascunde în spatele jobului de moderator, în condițiile în care mulți dintre cei ce ocupă astfel de poziții spun că se simt traumatizați.

Isabella Plunkett este un angajat Facevook ce nu a ezitat să își facă publică povestea. Tânăra în vârstă de 26 de ani lucrează de doi ani ca moderator pe cea mai mare platformă de socializare și spune că fiecare zi a muncii ei a fost un coșmar.

Moderatorii au rolul de a revizui conținutul platformei care poate încălca standardele comunității. Deși o parte din această atribuție este efectuată de algoritmi, încă există multe astfel de posturi ocupate de oameni. Femeia spune că, zilnic, a văzut imagini pe care nu e capabilă să le reproducă și despre care nu poate vorbi cu nimeni. Spune că se simte cu adevărat traumatizată.

„Sunt aici să vorbesc tot ce știu și nu știu neapărat ce mi se permite să spun sau ce mi se interzice să spun”, a transmis tânăra, în fața parlamentarilor irlandezi.

„Lucrez de doi ani și nu cred că pot să o mai fac, fiindcă te distruge psihic. Nu este ca un job normal în care mergi la muncă și vii acasă și uiți totul – ceea ce vezi ți se impregnează în minte”, a mai spus ea.

Aceasta susține că, din cauza a ceea ce e nevoită să vadă la muncă, a dezvoltat anxietate și acum ia antidepresive.

Curios este faptul că angajații sunt oarecum cenzurați în a discuta despre munca lor, acuză tânăra.

„Îmi este mereu clar că nu pot vorbi despre locul de muncă (…) Este cu siguranță un job cu multe secrete”.

Anumiți moderatori de Facebook sunt rugați să semneze o declarație de declinare a responsabilității înainte de a începe munca, acceptând că imaginile văzute la slujbele lor ar putea duce la slăbirea sănătății mintale și la PTSD (Post Traumatic Stress Disorder).

Facebook susține că oferă tot suportul necesar angajaților săi

„Toți cei care examinează conținutul pentru Facebook trec printr-un program de instruire aprofundat, cu privire la standardele comunitare Facebook și au acces la asistență psihologică pentru a le asigura bunăstarea”, susține o purtătoare de cuvânt a rețelei sociale.

Mai mult decât atât, Facebook a declarat pentru BBC că acele „contracte de confidențialitate” sunt o practică standard și că recenzorii pot discuta orice aspect al locului de muncă cu medicii și consilierii.

Din fericire, aceste traume despre care vorbesc angajații, ar putea dispărea în viitor, odată cu jobul de moderator, pentru că rețeaua socială plănuiește să transfere aceste atribuții cât mai mult în sarcina algoritmilor, iar oamenii să nu mai fie nevoiți să vadă conținut ce ii poate afecta emoțional.