22 ian. 2021 | 07:00

Android 12 ”fură” o funcție practică de la iPhone: cum îți face viața mai ușoară

ACTUALITATE
Android 12 ”fură” o funcție practică de la iPhone: cum îți face viața mai ușoară

Competiția dintre iPhone-uri și terminalele cu Android este una foarte interesantă, bazată aproape constant pe un furt de funcții mai mult sau mai puțin utile.

Încă de la primele versiuni de Android și iOS, Apple și Google au început să se inspire de la concurență. Sistemul de notificări, centrul de control, widgeturile, interacțiunea prin gesturi, toate sunt destul de similare acum, indiferent de platforma pe care o alegi. Nu a fost însă dintotdeauna așa.

În urmă cu aproximativ doi ani, Apple a integrat în iOS un mecanism interesant de partajare a parolei la rețelele wireless între iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri. Dacă îți venea un prieten în vizită și încerca să se conecteze la o rețea wireless securizată la care erai deja conectat, terminalul tău Apple te notifica dacă vrei să-ți partajezi parola cu el, fără să i-o spui. Confirmai pur și simplu că ești de acord pe telefonul tău, iar parola era trecută automat cu steluțe pe gadgetul vizitatorului.

Nu era cea mai mare problemă din lume, dar era un detaliu de confort pe care nu-l găseai pe sistemul de operare al Google, până la viitoarea versiune de Android 12. În teorie, mai este mult până când noua iterație va ajunge la utilizatori, dar este drăguț din partea gigantului din Mountain View că a decis să fie mai transparent în legătură cu funcțiile la care lucrează.

La ora actuală, dacă ai un terminal cu Android 10, poți partaja parola la rețeaua Wi-Fi cu un prieten folosind un cod QR. În Android 12 nu vei mai fi nevoit să faci efortul de a genera acel cod. În schimb, partajarea parolei la rețeaua wireless va fi integrată în secțiunea Nearby Share, ajutându-te să trimiți rapid parola către dispozitive ”de încredere”. Din păcate, este foarte probabil ca această nouă opțiune să funcționeze doar în scenariul în care ambele persoane au un terminal cu Android 12, iar la cât de fragmentată este platforma, s-ar putea să așteptăm 2-3 ani până când partajarea parolei Wi-Fi să fie facilă pentru toți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele