12 mart. 2021 | 07:30

Ancheta asupra originii noului coronavirus, continuă să fie problematică: ar fi trebuit să fie ”rutină”

ACTUALITATE
Ancheta asupra originii noului coronavirus, continuă să fie problematică: ar fi trebuit să fie ”rutină”

Ancheta referitoare la originea pandemiei de coronavirus asupra regiunii Wuhan din China a fost văzută ca o pedeapsă și o lovitură de imagine de către autoritățile de la Beijing. Oficialii OMS sunt de părere că stigma poate fi eliminată dacă astfel de investigații vor deveni rutină.

Deși nu avem încă un raport oficial referitor la originea noului coronavirus din partea Organizației Mondiale a Sănătății, în urmă cu câteva zile, oficialii OMS din spatele inițiativei respective au făcut câteva declarații interesante. „De ce să nu facem asta la fiecare epidemie, ca o rutină? Asta ar trebui să fie normal”, a declarat într-o conferinţă de presă o participantă la misiunea OMS, virusologa olandeză Marion Koopmans.

În opinia mea, doar după ce aceste misiuni pentru investigarea fiecărei epidemii vor deveni uzuale, vor intra în normalitate, țările gazdă vor deveni mai deschise în a le accepta. „Pentru ca asta să nu devină o pedeapsă, faceţi din ea o rutină”, a insistat cercetătoarea.

Acesta afirmații au venit în contextul în care Beijingul și-a manifestat de mai multe ori reticența în ceea ce privește investigația OMS. Oficialii chinezi au făcut tot posibilul pentru a schimba opinia globală față de Wuhan. Din acest motiv, au existat mai multe probleme cu inițierea efectivă a anchetei. După o primă plecare ratată, misiunea a reuşit în cele din urmă să meargă în China abia în ianuarie, la puţin peste un an de la apariţia coronavirusului, la sfârşitul lui decembrie 2019, la Wuhan.

Ca referință, orașul respectiv, cu aproximativ 11 milioane de locuitori, a raportat primul caz de Covid-19 la sfârșitul lui 2019.  Au trecut patru săptămâni de investigații la faţa locului, experţii internaţionali finalizându-și misiunea la începutul lui februarie. Din păcate, o concluzie definitivă a acelei analize lipsește încă, deși s-a aruncat în spațiul public același scenariu pe care îl auzim de multe luni. Coronavirusul are originea în lilieci, dar nu a fost transmis oamenilor în mod direct, ci printr-un alt mamifer. Cel mai probabil, este vorba de un mangolin.

Raportul final referitor la sursa pandemiei este aşteptat să fie prezentat în săptămâna 15 martie, potrivit OMS.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele