O nouă amendă uriașă pentru un gigant de pe piața RCA: cum pune ASF tunurile pe companiile de asigurări

O nouă amendă uriașă pentru un gigant de pe piața RCA: cum pune ASF tunurile pe companiile de asigurări

ASF pune tunurile pe jucătorii din piața asigurărilor și nu scap nici măcar giganții de pe piața RCA.

ASF anunță o nouă amendă dată Euroins, compania care controlează practic piața RCA împreună cu City Insurance. Compania de asigurări a primit o amendă de 500.000 de lei, adică jumătate de milion, pentru că a întârziat cu plata despăgubirilor.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară susține că motivul e legat de netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, precum și pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună. Iar ASF nu s-a oprit aici cu amenzile.

Amenzi pe piața RCA și nu numai

ASF a mai dat și pentru alți jucători din piața asigurărilor, e drept mai mici. Cu 4.000 de lei și respectiv 2.500 de lei au fost sancționați și directorii generali ai NN Asigurări de Viață și ai Metropolitan Life pentru nereguli identificate în activitatea de administrare a fondurilor de pensii private.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis, în urma controalelor efectuate de către departamentele de specialitate din cadrul Autorității, aplicarea mai multor sancțiuni unor entități care activează pe piața asigurărilor și pe piața pensiilor private, a anunțat luni ASF. Iată și motivele:

Euroins – Consiliul A.S.F. a decis sancționarea societății cu amendă în cuantum de 500.000 lei pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, precum și pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună.

NN Asigurări de Viață – în urma analizării rezultatelor acțiunii de control periodic efectuat la NN Asigurări de Viață S.A., în calitate de administrator al F.P.F. NN Activ și F.P.F. NN Optim, doamna Anna Natalia Grzelonska, în calitate de Director general, a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 4.000 lei și avertisment scris.

Aspectele constatate au vizat, în principal, investigarea în mod necorespunzător a motivelor pentru care actele individuale de aderare au fost recepționate cu întârziere și actualizarea deficitară a informațiilor privind participanții. Totodată, în sarcina societății au fost dispuse măsuri cu scopul îmbunătățirii procedurilor de lucru.

Metropolitan Life – consiliul A.S.F. a decis, ca urmare a controlului periodic efectuat la Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., în calitate de administrator al F.P.A.P. Metropolitan Life, sancționarea cu amendă contravențională în cuantum de 2.500 lei și acordarea unui avertisment scris doamnei Oana Viorica Velicu, în calitate de Director general. Sancțiunea a fost aplicată, în principal, pentru aspecte privind actualizarea necorespunzătoare a informațiilor privind participanții.

După ce a fost reclamată la DNA pentru că ar proteja, de fapt, jucătorii din piața asigurărilor, ASF a început să lucreze. În luna ianuarie 2021, a dictat amenzi în valoare de 4,73 milioane de lei, către membrii conducerii City Insurance, dar și către Euroins, cei mai mari asigurători RCA din țară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: