07 iun. 2021 | 06:30

Amazon, Google și Apple, lovite unde le doare: decizia istorică la nivel global care le va costa scump

ACTUALITATE
Amazon, Google și Apple, lovite unde le doare: decizia istorică la nivel global care le va costa scump

În cadrul celui mai recent summit G7, al celor mai puternice economii ale lumii, a fost adoptată o decizie istorică în ceea ce privește taxarea giganților americani. Amazon, Apple, Microsoft sau Google vor avea cu toții de pierdut.

Conceptul de paradis fiscal are mari șanse să nu mai existe pentru companii multinaționale cu încasări pe întregul mapamond. Dacă în trecut acestea își puteau muta întregul profit înregistrat global într-o țară cu un impozit infim, pentru a fi taxat, realitatea ar putea fi cu totul alta în viitorul apropiat. În final, se dorește impozitarea veniturilor în țara în care acestea au fost încasate. De exemplu, Apple face cei mai mulți bani în SUA, dar plătește impozit pe ei în Irlanda pentru că dările către stat sunt semnificativ mai mici.

În cadrul discuțiilor care au avut loc, vineri, la Londra, miniștrii de finanțe ai statelor G7, din care fac parte SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia, Italia, au ajuns la un acord „istoric” privind impozitarea companiilor multinaționale, a declarat cancelarul britanic al Fiscului, Rishi Sunak. Reuniți la Londra, miniștrii au căzut de acord să impună o cotă minimă a impozitului pe profit de 15%. Țările pot în continuare să taxeze peste acele prag, dar nu dedesubt. Ca referință, Joe Biden face eforturi serioase pentru a majora taxele federale din SUA de la 21 la 28%.

Lista companiilor care ar putea avea de suferit după această situație este una foarte mare, dar Amazon, Google, Facebook sau Apple vor fi cele mai afectate. Guvernele s-au confruntat de mult cu provocarea de a impozita companiile globale care operează în multe țări. Această provocare a crescut odată cu extinderea la nivel mondial a unor corporații tehnologice uriașe precum Amazon și Facebook. În prezent, companiile pot înființa sucursale locale în țări care au rate de impozitare corporative relativ mici și declară profituri acolo.

Decizia din G7 de acest an este cu atât mai importantă cu cât se lucrează la ea din 2013 și până în prezent.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele