Alimentele vor continua să se scumpească: o nouă veste proastă

Alimentele vor continua să se scumpească: o nouă veste proastă

Vin noi vești proaste pentru buzunarele noastre. Din păcate, se pare că prețul alimentelor va continua să crească și în perioada următoare.

Cu toții am observat că, în ultimele luni, alimentele s-au scumpit semnificativ, la fel ca facturile la energia electrică și gazele naturale sau precum combustibilii.

Scumpirile nu se vor opri aici

Analiștii economici estimează că scumpirile vor continua și în perioada următoare. Motivul este faptul că sunt așteptate creșteri de prețuri la îngrășămintele din Uniunea Europeană.

Prin urmare, prețul final al alimentelor va fi mai mare, cred specialiștii în economie.

În America de Nord, preţul de referinţă la îngrăşăminte a crescut vineri cu 0,4% până la 1.017,87 dolari pentru o tonă scurtă (907,185 kg), în apropiere de nivelul record atins la începutul acestei luni.

De asemenea, un indicator de referinţă în Europa Occidentală pentru preţul amoniacului, din care se produce îngrăşământul pe bază de azot, înregistrează creșteri semnificative. Acesta a urcat până la 910 de dolari pe tonă, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Creșterile alarmante de prețuri din ultima perioadă scad semnficativ puterea de cumpărare a oamenilor, în condițiile în care nivelul salarial rămâne neschimbat. Totuși, românii vor primi o veste bună la 1 ianuarie 2022, când, oficial, va intra în vigoare majorarea salariului minim pe economie, la 2.550 de lei brut pe lună.

„Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022. (…) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună. Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. (…)

Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Turcan, la finalul şedinţei de Guvern în cadrul căreia s-a decis această majorare.

Citește și: