Acest timelapse 3D de la Google Earth arată evoluția planetei în ultimii 35 de ani. Este, cu siguranță, îngrijorătoare

Acest timelapse 3D de la Google Earth arată evoluția planetei în ultimii 35 de ani. Este, cu siguranță, îngrijorătoare

Google Earth tocmai a dezvăluit cea mai mare actualizare din ultimii ani. Și anume, un instrument care arată 35 de ani de filme de satelit, pentru a crea un time-lapse 3D al modului în care planeta s-a schimbat între 1984 și 2020 în câteva secunde.

Instrumentul (îl poți accesa aici și da, îți poți căuta casa) reprezintă o actualizare majoră față de funcția existentă Google Earth timelapse, raportează Gizmodo, care acoperea doar zone limitate și nu includea redările 3D create de Google din diferite imagini din satelit.

Google Earth îți arată lumea așa cum n-o vezi în fiecare zi

În acest caz, imaginile pe care Google le-a pus una lângă alta provin de la sateliții NASA și UE care oferă o imagine actualizată a planetei la fiecare 2,5 zile, astfel încât trecerea timpului se scurge printr-un colaj de istorie într-un timp scurt.

Timelapse-ul 3D ilustrează faptul că nu doar forțele naturale sunt cele care modelează planeta. Impactul dezvoltării umane – și al schimbărilor climatice accelerate de om – sunt pe deplin responsabile, de asemenea, de schimbarea planetei. Asta dacă nu era clar deja.

De exemplu, un clip, pe care poți să-l vezi mai jos, arată pădurile care dispar, plajele se schimbă și chiar insule artificiale întregi de pe coasta Dubaiului, pe măsură ce sunt construite. Marea Aral din Kazahstan se usucă, orașele și metropolele înlocuiesc peisajul verde, iar gheața Groenlandei se topește, pentru a scoate la iveală terenul stâncos ascuns dedesubt.

Google spune că obiectivul său a fost să creeze o nouă modalitate prin care oamenii să-și amintească și să interacționeze cu planeta, potrivit Gizmodo, în special atrăgând atenția asupra unor schimbări mai dureroase și urgente la care am asistat în istoria recentă.

Schimbările climatice au un impact asupra sănătății și bunăstării oamenilor în fiecare colț al lumii. Însă, conform ultimelor studii, impactul schimbărilor climatice este unul îngrijorător.

Aceasta este concluzia raportului Lancet Countdown 2020, publicat recent, în cooperare cu renumitele reviste medicale Lancet. Studiul a început în 2015, realizat de un grup internațional de experți care urmăresc schimbările climatice și impactul acestora asupra sănătății publice. Iar acum, cinci ani mai târziu, raportul concluzionează că impactul schimbărilor climatice asupra umanității este cel mai „îngrijorător” care a existat vreodată.

În special, raportul evidențiază căldura extremă, lipsa alimentelor și a apei, dar și răspândirea crescută a bolilor infecțioase. Autorii studiului susțin că toate acestea sunt legate de impactul schimbărilor climatice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: