23 ian. 2021 | 10:06

Acest implant cerebral vindecă depresia. Cum funcționează și cine s-a vindecat până acum de depresie

ACTUALITATE
Acest implant cerebral vindecă depresia. Cum funcționează și cine s-a vindecat până acum de depresie

Cercetătorii par să fi descoperit o soluție a stimulării creierului ca să vindeca depresia. Acest procedeu se bazează pe starea de spirit a pacientului.

De ani de zile, medicii testează utilizarea șocurilor electrice specifice pentru tratarea depresiei clinice și, deși mulți experți sunt de acord că este o cale promițătoare pentru tratament, cercetarea a obținut rezultate mixte și limitate. Acum, un studiu de caz al Universității din California, San Francisco, publicat recent în revista Nature Medicine, arată că stimularea electrică poate avea un efect antidepresiv profund. Acest lucru atât timp cât șocurile electrice sunt adaptate cu atenție la stările și simptomele specifice ale unui pacient.

„Am încercat literalmente totul și, în primele zile, am fost puțin îngrijorată că nu va funcționa”, a spus voluntarul din studiul de caz, o femeie în vârstă de 36 de ani cu depresie severă. „Dar atunci când au găsit locul potrivit, a funcționat”.

Cum a fost vindecată depresia prin această tehnică medicală

Femeia a completat: „Nu mai râsesem aproape deloc de vreo cinci ani, dar am simțit brusc un sentiment autentic de bucurie și de fericire, iar lumea n-a mai fost deodată colorată doar în nuanțe de gri închis”.

În studiul de caz, medicii au identificat trei regiuni ale creierului pe care le-ar putea explora pentru a atenua depresia, dar au constatat că funcționează doar atunci când pacientul se afla într-o anumită stare mentală. În caz contrar, neurostimularea a avut efectul opus. Odată ce au găsit toate problemele, pacientul a ieșit din studiul de zece zile și a rămas fără depresie timp de șase săptămâni.

Acum, pacientul primește o stimulare similară de la un implant cerebral care produce șocuri imperceptibile, după cum este necesar, și spune că este capabilă să se bucure de viața ei pentru prima dată în ultimii ani de zile.

„Sperăm că furnizarea de neuromodulare ușoară pe parcursul fiecărei zile va putea preveni pacienții să cadă în episoade depresive de lungă durată”, a declarat coautorul studiului și psihiatrul UCSF, Katherine Scangos, în comunicatul de presă.

Acest studiu de caz a implicat doar un participant, dar oamenii de știință UCSF îl folosesc ca pilot pentru un viitor studiu clinic cu mai mulți voluntari, fiecare dintre aceștia având neurostimulare personalizată pentru propriul creier.

„Procesul nostru va fi revoluționar în sensul că fiecare persoană din studiu va primi un tratament diferit și personalizat”, a declarat autorul principal al studiului și psihiatrul UCSF Andrew Krystal în comunicat.

Doctorul a adăugat că vor oferi pacienților tratamentul acesta numai personalizat pe trăsăturile cerebrale ale unei stări cerebrale deprimate care indică necesitatea tratamentului.