Acest ceas atomic ar putea revoluționa călătoriile spațiale

Acest ceas atomic ar putea revoluționa călătoriile spațiale

Cercetătorii de la NASA tocmai au finalizat cu succes un prim test la care a fost supus cel mai nou ceas atomic destinat călătoriilor spațiale. Datorită acestui instrument, navele spațiale ar putea să ajungă singure la destinații îndepărtate.

Experții din cadrul NASA au realizat o performanță istorică în această perioadă. Tocmai au finalizat cu succes primul test la care a fost supus un ceas atomic.

Cercetătorii susțin că acest ceas atomic ar putea fi indispensabil călătoriilor spațiale în viitor. Datorită lui, spune NASA, navele spațiale ar putea să ajungă singure la destinații îndepărtate.

Ceasul atomic al NASA, care a fost lansat pe un satelit în iunie 2019, a depășit toate celelalte ceasuri din spațiu în primul său an pe orbita în jurul Pământului.

Acest ceas atomic care ar putea revoluționa călătoriile spațiale

Ceasul atomic e de 10 ori mai stabil decât sistemele GPS

Ceasul era de cel puțin 10 ori mai stabil decât ceasurile de pe sateliții GPS, ceea ce îl face suficient de fiabil pentru planurile futuriste de navigație spațială, au declarat mai mulți cercetători NASA, pe 30 iunie, în prestigioasa publicație online Nature.

Pentru a calcula traiectoria unei nave spațiale îndepărtate, inginerii trimit semnale de pe nava spațială pe Pământ și înapoi. Aceștia folosesc ceasuri atomice de dimensiunea unei lazi frigorifice la sol, pentru a înregistra momentul acelor semnale, ceea ce este esențial pentru măsurarea precisă a poziției navei spațiale.

Dar pentru roboții de pe Marte sau destinațiile mai îndepărtate, așteptarea semnalelor poate duce la întârzieri.

Dacă acele nave spațiale ar purta ceasuri atomice, ar putea calcula propria lor poziție și direcție, ceea ce le-ar oferi autonomie și ar putea să navigheze singure în spațiu, să ajungă singure de la o destinație la alta.

La fel ca predecesorul său, noul ceas spațial este o demonstrație tehnologică, ceea ce înseamnă că scopul său este de a avansa capabilitățile spațiale prin dezvoltarea de instrumente, hardware, software sau altele asemenea, care nu există în prezent.

Citește și: