04 mart. 2021 | 09:52

Această țară supraveghează pe oricine din orice spațiu public. Ce este programul „Sharp Eyes” și cum elimină dreptul la intimitate

ACTUALITATE
Această țară supraveghează pe oricine din orice spațiu public. Ce este programul

China și-a intensificat programul de supraveghere în ultimii ani, iar acum se pare că proiectul „Sharp Eyes” se apropie de finalizare. Capacitatea de a supraveghea pe oricine din orice spațiu public din țară pare să fie la îndemâna guvernului.

Planul cincinal al Chinei din 2015 prevedea că o inițiativă de supraveghere numită programul Sharp Eyes va acoperi 100% din spațiile publice din țară cu ochii vigilenți ai camerelor de securitate accesibile publicului în cursul anului 2020, relatează OneZero. Deși este dificil să se evalueze progresul din exterior sau al acestui program de supraveghere chinezesc, acum pare că proiectul este aproape finalizat.

China a testat pentru prima dată proiectul Sharp Eyes în regiunea Pingyi în 2013, înainte de a anunța o lansare la nivel național doi ani mai târziu. Acum, permite polițiștilor și cetățenilor preocupați să acceseze o vastă rețea de camere de supraveghere atât în ​​orașe, cât și în zonele rurale, deopotrivă pentru a detecta activități suspecte.

Programul „Sharp Eyes” elimină orice drept la intimitate al chinezilor

În plus față de detectarea infracțiunilor, OneZero raportează că cetățenii chinezi au intrat în vizorul camerelor și au chemat poliția să raporteze probleme de infrastructură, inclusiv găuri de canalizare defecte și chiar scheme suspectate de marketing pe mai multe niveluri. Cu toate acestea, nu este clar câte camere se alimentează într-un sistem guvernamental central, față de cele care sunt vizionate doar de poliția locală și de comunități.

Rapoartele financiare au arătat că unele guverne ale orașelor cheltuie o mare parte din bugetul lor pentru aceste programe de supraveghere. În 2018, orașul Zhoukou a cheltuit atât pentru rețelele de supraveghere cât și pentru educație – o sumă care dublează ceea ce a cheltuit pentru protecția mediului. Cu toate acestea, în unele cazuri, cetățenii chiar au adunat și au finanțat în mod colectiv banii pentru a instala camere în propriile comunități.

Este o noțiune îngrijorătoare că toată lumea din China este sub supraveghere constantă. Dar, după cum remarcă OneZero, programul pare conceput în mod deliberat pentru a insufla frică și suspiciune vecinilor, ceea ce prezintă o imagine tulburătoare a viitorului țării.