15 nov. 2021 | 13:52

A venit și rândul furnizorilor să se plângă: profitul se prăbușește

ACTUALITATE
A venit și rândul furnizorilor să se plângă: profitul se prăbușește

După luni de zile în care românii de rând s-au plâns de costul din ce în ce mai mare al facturilor la energie electrică și gaze naturale, a venit și rândul furnizorilor să spună că traversează niște vremuri foarte dificile din punct de vedere financiar.

Finele anului 2021 nu vine doar cu vești proaste pentru românii obișnuiți, care au de plătit facturi piperate, ci și cu rezultate financiare proaste pentru marii jucători de pe piața de energie electrică și gaze naturale din țara noastră.

Mai exact, este vorba despre situația în care se află Electrica. Aceasta se confruntă cu mari probleme în privința profitului, care este drastic diminuat de costul ridicat al energiei la producători.

Profitul a scăzut dramatic

Cifrele reliefează cel mai bine situația pe care o traversează în acest moment furnizorul, iar comparația cu profitul înregistrat în 2020 arată că anul curent nu e de bun augur nici pentru furnizori, nu doar pentru românii de rând.

Concret, compania a realizat în primele 3 trimestre un câștig pretaxare EBITDA de 475,1 milioane lei. Astfel, acesta este cu 42,7% mai mic decât în perioada similară a anului trecut, iar profitul net a căzut cu peste 80%.

Datele oficiale mai arată că nivelul cheltuielilor cu energia electrică și gazele naturale achiziționate a explodat cu 23,4%, la 3,42 miliarde lei, de la 2,77 miliarde lei. De asemenea, se înregistrează o creștere cu 5,6% și în privința cheltuielilor cu beneficiile angajaților, la 596,9 milioane lei, de la 565,5 milioane lei, în timp ce compania a izbutit o reducere drastică, de 43,5%, a costurilor cu construcția în întreținerea rețelelor, la 279,4 milioane lei, de la 494,8 milioane lei.

Mai mult decât atât, nici în privința activelor societății nu sunt vești prea bune. Se pare că, la data de 30 septembrie, activele totale ale Electrica se ridicau la 7,9 miliarde lei. Realizând o comparație cu performanțele înregistrate în anul precedent, acestea sunt cu 1,6% mai mici decât cele de 8,0 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut.