A primit 15 ani de închisoare pentru fraudă cu monede digitale. Cum acționa escrocul

A primit 15 ani de închisoare pentru fraudă cu monede digitale. Cum acționa escrocul

Roger Nils-Jonas Karlsson, un suedez căutat de poliția americană, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, după ce ar fi fraudat mai mult de 3.500 de victime, cu peste 16 milioane de dolari.

Bărbatul a fost acuzat de fraudă de valori mobiliare, fraudă bancară și de spălare de bani.

Suedezul a fraudat mai mult de 3.500 de victime, cu peste 16 milioane de dolarii, a declarat joi Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii.

Escrocheriile au început în 2011

Autoritățile americane spun că Roger Nils-Jonas Karlsson, în vârstă de 47 de ani, a condus un sistem de fraudă a investițiilor din 2011 până la arestarea sa în Thailanda în iunie 2019. El a pledat vinovat în martie.

Conform documentelor instanței, Karlsson a încurajat victimele să cumpere acțiuni într-un sistem numit „Eastern Metal Securities” folosind criptomonede precum Bitcoin.

Escrocul le promitea oamenilor „rentabilități astronomice”, convingânu-i să investească.

Fondurile plătite de aceste victime au fost în schimb direcționate către conturile bancare personale ale lui Karlsson, unde banii au fost cheltuiți pentru achiziționarea unor bunuri de lux.

Bărbatul ar fi cumpărat, cu banii investitorilor păcăliți, case scumpe, un cal de curse și o stațiune din Thailanda.

Pe lângă cei 15 ani de închisoare, escrocul va fi nevoit să renunțe și la bunurile dobândite cu banii obținuți ilegal.

Aceasta nu este singura frauda de acest tip care a devenit cunoscută la nivel global.

Faruk Fatih Ozer, fondatorul platformei Thodex, cu sediul în Turcia, este vizat și el de autoritățile din țara sa. Poliția a emis un mandat internațional de arestare pe numele său, în primavara acestui an.

Turcul este acuzat că a fugit din țară cu banii investitorilor de pe platforma sa de tranzacționare.

Paguba produsă de acesta s-ar ridica la aproximativ 2 miliarde de dolari, transmit autoritățile locale. 400.000 de utilizatori ai platformei ar fi suferit pierderi, în urma escrocheriei.

Poliția a emis mandate de arestare pentru peste 80 de persoane, dar a reținut deja 62 după descinderi în 8 orașe din Turcia, inclusiv Istanbul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: