Mai multe astfel de generatoare electrice care produc curent electric din picături de ploaie au fost dezvoltate în ultimul deceniu folosind efectul triboelectric, care permite convertirea energiei mecanice a picăturilor în curent electric. Din păcate, acestea au o eficiență relativ scăzută, dar noua metodă are rezultate de 100 de ori mai bune decât cele precedente.
Profesorul Wang Zuankai, de la Departamentul de Inginerie Mecanică al CityU Hong Kong, a declarat „cercetarea noastră arată că o picătură de 100 de microlitri de apă eliberată de la o înălțime de 15 cm poate genera o tensiune de peste 140V, iar puterea generată poate aprinde 100 de lumini mici LED. ”
Un nou pas către un viitor verde
Cercetarea este o realizare potențial inovatoare în eforturile comunității științifice de a aborda criza energetică.
Profesorul Wang crede că, în viitor, tehnologia ar putea fi instalată pe diferite suprafețe unde un lichid intră în contact cu o suprafață, cum ar fi coca unei bărci sau chiar umbrele inteligente și sticle de apă.
Noul dispozitiv creat de cercetătorii chinezi folosește un alt mod de a colecta sarcinile electrice, care este mult mai eficient. Fiecare picătură care intră în contact cu acest nou generator produce tensiuni de până la 140 V și curenți de 20 de microamperi, valori de aproape 100 de ori mai mari decât pentru dispozitivele precedente.
Dacă asemenea generatoare electrice vor deveni disponibile pentru utilizare, ar reprezenta încă o metodă ecologică de producere a energiei electrice, pe lângă energia solară, eoliană sau geotermală. Această metodă de producere a energiei electrice este ideală pentru zonele cu multe precipitații, precum majoritatea zonelor de coastă. La nivel global, trei miliarde de oameni, aproape jumătate din populația planetei, trăiesc în astfel de zone.