4 detalii de verificat neapărat la o mașină second hand: acești pași te țin departe de țepele samsarilor
Dacă intenționezi să îți achiziționezi o mașină second hand, ar trebui să fii precaut și să apelezi la câteva metode simple și rapide, care să îți dezvăluie statutul legal al autovehiculului.
Deși nu se întâmplă foarte des, poți avea ghinionul de a da peste un vânzător care să comercializeze un autoturism furat. Cazurile sunt rare, însă există astfel de situații, iar pentru a nu cădea victima unei astfel de escrocherii, poți să verifici dacă autoturismul aparține de drept celui care îl vinde, și nu a fost furat, prin câteva metode legale, simple și rapide. Cum poți verifica, în doar câțiva pași, dacă mașina second hand e furată.
Verifică seria de caroserie
Atunci când intenționează să vândă o mașină furată, unii escroci modifică seria de șasiu, înlocuind-o cu una care aparține unei mașini în regulă. În unele locuri, e simplu de realizat această înșelătorie, însă poți descoperi această tentativă de fraudă, în primul rând analizând dacă există semne de uzură forțate, sau ștersături la serie.
Desigur că ele pot fi și semne de uzură create neintenționat, din cauza uzurii în timp, însă reprezintă un punct de plecare al investigației tale.
De asemenea, trebuie să cunoști cele mai frecvente locuri unde poți regăsi seria de șasiu:
- în documentele mașinii (certificat de înmatriculare, poliță RCA, etc);
- în partea inferioară a parbrizului, pe partea șoferului;
- în partea inferioară a stâlpului B, pe partea șoferului;
- în marginea portierei șoferului;
- sub mochetă, în partea șoferului sau a pasagerului;
- sub mocheta portbagajului;
- în vecinătatea carenajului din spatele roții din partea dreaptă față;
- pe peretele ignifug;
- pe unul dintre lonjeroane;
- pe blocul motor;
- în apropierea suportului pentru radiator.
Pentru a te asigura că nu ți se vinde un autoturism furat, verifică toate aceste locuri și fii atent ca seriile inscripționate să corespundă.
Verifică istoricul mașinii
Odată ce ești sigur că ai seria de șasiu corectă, verifică istoricul autoturismului într-un decodor VIN online. Sunt numeroase alternative pe piață, important e să obții informația.
Această metodă e utilă nu doar pentru a vedea statutul legal al mașinii, dar te ferește și de a fi păcălit în privința kilometrajului real, sau al daunelor anterioare suferite de autoturism, în cazul în care nu ești sigur de informațiile pe care ți le transmite vânzătorul. O verificare suplimentară îți va aduce numai beneficii!
Inspectează mașina și fii atent la orice semne care indică o pornire forțată sau o intrare prin efracție
Dacă mașina a fost furată, sunt șanse să prezinte încă semne vizibile ale infracțiunii, precum pornirea forțată, sau intrarea prin efracție. Fii atent la încuietori, dar și la contact.
Urmărește cu atenție micile zgârieturi, urme de vopsea care par să acopere anumite semne, și verifică și geamurile, când și din ce motive au fost înlocuite recent, dacă observi acest lucru. Ar trebui să îți ridice suspiciuni schimbarea unui geam lateral, spre exemplu, care poate să fi fost spart anterior pentru a pătrunde în mașină, sau a fost vandalizat.
Ai grijă la ofertele care par prea bune să fie adevărate
Dacă ți se pare că o ofertă sună mult prea bine pentru a fi reală, ar trebui ca primul instinct să fie circumspecția, nu să te simți neapărat norocos.
Orice chilipir la prima vederea poate însemna o păcăleală. Desigur că există și vânzători care doresc să își vândă rapid mașinile, de exemplu, pentru a face rost cât mai repede de bani, din cauza unei situații urgente, însă aceste cazuri sunt rare și ar trebui să verifici temeinic orice ofertă, înainte de a bate palma.
Dacă autovehiculul este cu mult sub prețul pieței (de exemplu cu 30-40%), e foarte probabil ca el să aibă vicii ascunse, de exemplu anumite probleme tehnice, sau kilometrajul „resetat”. Pune întrebări vânzătorului, cere documente doveditoare și nu ezita să apelezi autoritățile abilitate pentru a te asigura că nu ești victima unei persoane care vrea să îți vândă un autoturism furat.