06 ian. 2021 | 13:52

2020 a adus încasări record pentru creatorii de aplicații: cât se câștigă din asta

ACTUALITATE
2020 a adus încasări record pentru creatorii de aplicații: cât se câștigă din asta

Aplicațiile care-ți fac viața mai ușoară sunt nelipsite din orice telefon, dar în spatele lor e munca dezvoltatorilor. Cu fiecare descărcare, ei câștigă bani.

Anul 2020 a fost unul extrem de bun pentru dezvoltatorii de jocuri și aplicații. Veniturile încasate de aceștia au crescut substanțial față de 2019, astfel că pandemia și criza generată de apariția noului tip de virus nu le-au dat peste cap afacerile.

Încasările pe 2020 se ridică la suma record de 111 miliarde de dolari. Veniturile înseamnă achiziții directe, abonamente sau diverse mici tranzacții.

2020, un an bun pentru dezvoltatorii de aplicații

Creșterea e uriașă față de veniturile din 2019 – care a adus doar 85,2 miliarde de dolari în conturile dezvoltatorilor de aplicații și jocuri.  Înseamnă o creștere de peste 30%.

Iată și cum e împărțirea în funcție de programul de operare – iOS și Android.

Magazinul Apple a generat 72,3 miliarde de dolari, în creștere cu 30,3% față de 2019. Google Pay a adus anul trecut 38,6 miliarde de dolari, în creștere cu 30% de la cele 29,7 miliarde de dolari din 2019. Cum cele două platforme au avut creșteri similare în ceea ce privește veniturile, Google nu a reușit să micșoreze distanța ce-l separă de Apple. App Store a adus cu 87,3% mai mulți bani pentru dezvoltatori decât Google Play.

Dincolo de jocuri, care atrag de regulă cei mai mulți bani, categoria care a performat cel mai bine anul trecut în App Store a fost Entertainment-ul.

Aplicațiile din această categorie au generat 5,3 miliarde de dolari, în creștere cu 29,3%. Pe Android, cel mai bine au mers aplicațiile de socializare. Acestea au atras 1,2 miliarde de dolari anul trecut. Cât despre jocuri, acestea au generat 79,5 miliarde de dolari din cele 111 miliarde de dolari investiți în total în aplicații anul trecut, în creștere cu 26%.

Lunile de pandemie au adus câștiguri pentru dezvoltatori. Un raport de la sfârșitul anului trecut arăta că în lunile iulie, august și septembrie 2020, oamenii de pe întreaga planetă au petrecut peste 180 de miliarde de ore în interiorul aplicațiilor de mobil. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este de aproximativ 25%.

Fără să mai surprindă pe nimeni, cea mai utilizată aplicație este Facebook. De fapt, aplicațiile care ocupă primele patru poziții în top vin din spectrul lui Mark Zuckerberg. În ordine, discutăm de Facebook, WhatsApp, Messenger și Instagram. Pe locul cinci este Amazon, pentru că trebuia satisfăcută și obsesia pentru achiziții a oamenilor. Twitter, Netflix, Spotify și TikTok completează topul din cel de-al treilea trimestru din 2020.