Ziua Copilului: toți românii care intră pe internet azi văd asta. De ce e specială această zi
Ziua Copilului este sărbătorită de Google printr-un doodle special. 1 iunie e dedicat tuturor copiilor, dar la noi a căpătat mai multă amploare în ultimii cinci ani. Cum am ajuns să avem însă o zi internațională pentru copii?
În 2020, Ziua Copilului este sărbătorită de Google în numeroase țări, cum ar fi România, Bulgaria, Germania, Rusia sau Ucraina. Pe plan internațional, Ziua Copilului este sărbătorită în România pe lângă alte aproximativ 50 de țări astăzi.
În alte zile de peste an, peste 100 de state celebrează o zi dedicată celor mai mici dintre noi și celor care continuă să se simtă copii. Prima referință către această sărbătoare a fost făcută în 1925 la Geneva în cadrul Conferinței mondiale pentru bunăstarea copiilor.
Decizia instituirii zilei efective a avut loc însă mult mai târziu, în 1949 la Moscova, când Federația Democratică Internațională a Femeilor a definit această zi ca fiind dedicată protecției copiilor de pe întregul mapamond.
Ziua Copilului a pornit de la un copil
Ideea de a avea o zi internaţională a copilului i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.
În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să dispună de o zi. Așa s-a ajuns la Ziua Copilului din prezent.
Ziceam că la noi asta a venit ceva mai curând, oficial. În 2005, a fost constituită Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului. Însă românii sărbătoreau această zi dinainte.
Ziua Copilului este zi liberă în România, iar asta s-a întâmplat prima dată în 2017. Camera Deputaților a adoptat, în octombrie 2016, legea prin care Ziua Copilului a devenit zi nelucrătoare pentru români. Președintele Klaus Iohannis a promulgat-o în 2016 și s-a aplicat oficial în 2017.
Ca fapt divers, nu se ştie nici de ce a fost aleasă ziua de 1 iunie. Teoria e că a fost aleasă după ce un consul chinez a adunat la un loc mulți copii fără părinți pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). Acest eveniment leagă 1 iunie și de socialism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă. În occident, această zi este sărbătorită în alte zile ale anului, dar nu i se acordă prea mare importanță.