Waze te ajută să „fentezi” taxa Oxigen pentru București. Cum face asta?

Waze te ajută să „fentezi” taxa Oxigen pentru București. Cum face asta?

De la 1 martie, accesul mașinilor în centrul Bucureștiului va fi restricționat. Din fericire, poți evita zona cu Waze. Asta dacă nu vrei să plătești taxa Oxigen.

Taxa Oxigen e parte din planul Primăriei București de-a mai curăța traficul din București. Astfel, ideea e să nu mai aibă acces în centru mașini prea vechi. De la 1 martie, unii șoferi vor trebui să plătească o taxă care să le permită să circule în Capitală.

Pe scurt, toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor fi taxate. Mai mult, există restricții mai dure pentru centrul Capitalei, în ZACA. Acolo, mașinile cu norma de poluare sub Euro 3 vor fi interzise. Mai trebuie să știi și că, din 2021, va fi obligatoriu să ai vinieta Oxigen și pentru mașini Euro 4 pentru acces în București. Până atunci, e obligatorie pentru Euro 3. Mai jos ai însă tarifele care vor fi valabile din martie 2020.

ZACA Bucuresti taxa vinieta oxigen
Perimetru trasat de ARCGIS pe baza străzilor comunicate de primărie

De cealaltă parte, Waze profită de moment ca să câștige utilizatori. Astfel, Waze a anunţat că îi va ajuta pe şoferi să ocolească perimetrul vizat. Primăria București susține că autoturismele vor fi monitorizate de 58 de camere pentru zona centrală și 146 de camere pentru restul orașului.

Cât costă taxa Oxigen și ce zice Waze

tarife vinieta oxigen bucuresti zaca
Tarife de plătit pentru acces în ZACA și București

Taxa Oxigen se plăteşte online, la benzinării, dar şi prin SMS sau prin aplicaţiile primăriei. Amenzile de până la 2.000 de lei pot fi date de poliţişti locali, agenţi rutieri şi angajaţi ai primăriei. Plata va putea fi făcută online sau la trezorerie.

Waze susține că va introduce vinieta în sistem. Astfel, șoferii români care vor avea drum prin Bucureşti vor fi întrebaţi dacă vor să ocolească perimetrul ZACA sau dacă au plătit taxa. „La început de drum, dacă traseul trece prin Bucureşti sau prin ZACA, Wze te va avertiza de restrictii şi de vinieta şi te va întreba dacă vrei să ocoleşti zonele vizate”, a declarat Paul Dorneanu, reprezentant Waze România, pentru ȘtirileProTV.

Potrivit datelor oficiale, în București și Ilfov sunt înmatriculate următoarele tipuri de mașini:

  • non-euro: 261.000
  • Euro 1: 7.000
  • Euro 2: 113.000
  • Euro 3: 213.000
  • Euro 4: 440.000
  • Euro 5: 253.000
  • Euro 6: 331.000

Există și excepții. Sunt scutite de la plata vinietei câteva categorii de autovehicule care aparțin serviciilor publice comunitare, pentru situații de urgență, ambulanța, SMURD, pompieri, plus altele prevăzute de legislația de specialitate, care se regăsesc în proiectul aflat în dezbatere publică.