23 mai 2020 | 10:29

Viteză record a internetului: cât de repede poți descărca cu ajutorul acestui dispozitiv

ACTUALITATE
Viteză record a internetului: cât de repede poți descărca cu ajutorul acestui dispozitiv

Experții au testat un dispozitiv care a bătut recordul pe internet și reușit să ajungă la o viteză de descărcare impresionantă.

Un dispozitiv minuscul numit micro-pieptene ar putea într-o zi să înlocuiască infrastructura pe care o folosești acum pentru internet pentru a putea atinge viteze impresionante. Ar putea trimite date către milioane de oameni, în același timp, chiar și în timpul celor mai aglomerate perioade.

Recent, inginerii au testat tehnologia și au reușit să ajungă la o viteză de descărcare extrem de mare, un adevărat record pe internet. În urma testului, dispozitivul creat a ajuns la viteza record de 44.2 terabiți pe secundă. În condiții ideale și cu un sistem adecvat, această viteză ți-ar permite să descarci 1.000 de filme într-o singură secundă.

De fapt, aceste micro-pieptene nu sunt dispositive tocmai noi, ci au fost inventate în urmă cu aproximativ un deceniu. Totuși, dezvoltarea tehnologiei a permis experților să găsească modalități prin care să facă mult mai rapidă tehnologia care stă în spatele internetului pe care îl folosim zilnic.

La ce va ajuta cipul care oferă o viteză atât de mare de descărcare pe internet

Inginerii de la Universitatea Monash, Swinburne University și RMIT din Australia susțin că un beneficiu semnificativ al cipului este capacitatea sa de a profita la maximum de infrastructura existentă pentru a putea face față cerințelor de date la care ne putem aștepta în anii următori.

Există o preocupare presantă potrivit căreia sistemele actuale vor întâmpina probleme pe viitor, nu doar legate de viteză de internet. Înlocuirea cablurilor pentru a ține pasul cu nevoile noastre este costisitoare și necesită timp, așa că astfel de noi soluții se vor dovedi mai eficiente.

Laserele care strălucesc la diferite frecvențe pot crea o multitudine de „canale” pentru a introduce informații în tuburile mici de refracție. În funcție de distanța de lumină, putem străluci până la 80 de canale în rețea pentru a satisface nevoile noastre de date. Acest nou cip ar putea fi setat pentru a înlocui metodele existente pentru crearea tuturor acestor canale. Astfel, ar transforma cele 80 de lasere separate într-un generator de formă de undă cu un singur cristal care poate fi reglat pentru a forma un curcubeu de unde de lumină.

Pentru a se asigura că teoria lor este bună, cercetătorii au conectat un prototip al dispozitivului la peste 76 de kilometri de cablu optic „întunecat” între două campusuri universitare din Melbourne. Echipa a descoperit că ar putea maximiza cantitatea de date pentru fiecare canal, demonstrând o viteză maximă potențială de 44,2 terabiți pe secundă.

„Aceste date pot fi utilizate pentru mașinile care se condus cingure și pentru transporturile viitoare și pot ajuta industria medicamentelor, educației, finanțelor și comerțului electronic, precum și să ne permită să citim cu nepoții noștri de la kilometri distanță”, spune, Bill Corcoran, inginer de sisteme informatice de la Universitatea Monash.

Nu în ultimul rând, dacă totul merge bine, centrele de date ar putea ajunge să folosească aceste cipuri pentru a se conecta unul la altul, pentru o comunicare mai rapidă.