VIDEO NASA te învață ce-i cu viteza luminii și ce înseamnă pentru explorarea spațiului
Recent, NASA a prezentat un desen animat drăguț, care explică unele dintre încercările și obstacolele călătoriilor cu o viteză apropiată de cea a luminii.
Videoclipul, care arată ca un fel de prezentare de siguranță care te învață cum să folosești centura de siguranță într-o călătorie la Disney World, este surprinzător de informativ. Practic, este un element scurt și digerabil pe concepte avansate, precum relativitatea specială și scala de neînțeles a universului.
Videoclipul nu intră prea mult în complexitatea științei actuale din spatele conceptelor pe care le introduce, dar este un videoclip educativ și util pentru copii, cu un extraterestru zâmbitor care își planifică vacanța cosmică.
Astfel, un copil se va uita la videoclip și va căpăta niște cunoștințe noi. De exemplu, videoclipul explică modul în care funcționalitatea dilatării timpului înseamnă că, în timpul unei călătorii cu o viteză aproape cea a luminii, va trece mai puțin timp pentru călător decât pentru un observator care a rămas acasă. Ne amintim de această teorie ecranizată genial în filmul “Interstellar”.
Videoclipul neagă, de asemenea, noțiunea SF de a atinge viteza luminii si de a ajunge instantaneu la destinație. După cum se menționează în videoclip, ar fi nevoie de mai mult de o zi de călătorie cu 90% la viteza luminii, doar pentru a ajunge la granițele propriului nostru sistem solar.
Este o idee interesantă gândul că „am putea călători interstelar”. Din păcate, legile imuabile ale fizicii ne spun că acest lucru, pur și simplu, nu este posibil. Cu toate acestea, fizica ce guvernează Universul nostru permite călătorii care să fie aproape de viteza luminii, chiar dacă a ajunge la această viteză ar necesita o cantitate extraordinară de energie.
Totuși, aceleași legi ne spun că a cplători cu o viteză aproape de cea a luminii vine cu tot felul de provocări. NASA le abordează în acest videoclip animat lansat recent, care acoperă toate elementele de bază ale călătoriei interstelare.