VIDEO Clipul viral care te hipnotizează: explicația fascinantă pentru gaura imensă dintr-un lac
Barajele de dimensiuni astronomice funcționează într-un mod fascinant. Din acest motiv, există o explicația cât se poate de logică pentru gaura imensă dintr-un lac de acumulare.
Imaginile cu o gaură ce pare să ducă spre centrul pământului au devenit virale în ultimii ani. Întregul set de circumstanțe din jurul aparentei gropi este cu atât mai fascinant, având în vedere că se află la marginea unui lac de acumulare și mii de litri par să curgă spre interiorul ei în fiecare secundă.
Pe cât este de fascinantă, pe atât e de periculoasă. Supranumită The Glory Hole (Gaura Gloriei), aceasta este localizată în lacul de acumulare Berryessa din California, la 100 de kilometri nord de San Francisco. Motivul pentru care popularitatea ei a explodat în ultima perioadă are legătură cu un fenomen natural, o cantitatea masivă de ploaie care a căzut anul trecut.
La momentul respectiv, Monticello Dam Morning Glory Spillway, după numele ei oficial, a intrat în funcțiune, cu scopul de a scurge excesul de apă colectată în lacul american de la ploaie. Este important de reținut că acea gaură este o construcție umană, făcut pentru a preveni un eventual dezastru. Dacă nu ar exista, excesul de apă ar putea duce la inundații masive la baza barajului.
The Glory Hole este o gaură cu diametrul de 22 metri și o adâncime de 61 de metri. Imediat ce lacul de acumulare colectează apă peste un anumit prag, aceasta intră în funcțiune pentru a trimite excesul la baza barajului în condiții de deplină siguranță.
În contextul în care rareori se mai realizează construcții de o asemenea amploare în 2020, este important de reținut că barajul și groapa cu pricina au fost realizate în 1957. Oficialii americani au fost convinși atunci că prezența acelui mecanism nu se va justifica mai mult de 50 de ani. Se pare însă că s-au înșelat, iar încălzirea globală manifestată prin ploi masive și inundații a transformat groapa intr-una foarte utilă în ultimii ani.
Este ilegal să te apropii de acea groapă, înot sau cu vreo barcă, pentru că riști să-ți pierzi, viața cum a pățit înotătoarea Emily Schwalen în 1997. Riscul este cauzat de curenții masivi provocați de volumul mare de apă care circulă pe acolo. Poate prelua până la 1,36 milioane de litri pe secundă.