27 aug. 2020 | 12:02

Viața extraterestră se poate „plimba” de la o planetă la alta: cât rezistă bacteriile în spațiu?

ACTUALITATE
Viața extraterestră se poate „plimba” de la o planetă la alta: cât rezistă bacteriile în spațiu?

Bacteriile pot supraviețui până la trei ani în spațiu, potrivit oamenilor de știință care au studiat coloniile de microbi din afara Stației Spațiale Internaționale (SSI).

Cercetătorii responsabili pentru experimentul japonez Tanpopo declară că descoperirea înseamnă că viața extraterestră ar putea avea o practică obișnuită: migrarea de la o planetă la alta.

Coloniile de microbi cu o grosime de cel puțin 0,05 cm – mai subțiri decât o bucată de hârtie – sunt rezistente la nivelurile extreme de radiații fierbinți și reci din spațiu. Doar microbii de la suprafața coloniei mor, se sacrifică si formează un strat protector pentru ca restul coloniei să reziste.

Descoperirea înseamnă că aceste colonii de microbi pot călători între Pământ și Marte sau orice altă parte a universului, adunându-se în „agregate” de particule. Descoperirea se bazează pe „panouri de expunere” ale unui tip de bacterii denumit Deinococcus, care au fost plasate în afara ISS timp de până la trei ani.

Această nouă ipoteză susține o teorie numită „panspermie”, care sugerează că organismele migrează între planete, luni și sisteme solare. Sir Stephen Hawking a fost un susținător al teoriei panspermiei.

“Viața s-ar putea răspândi de pe planetă pe planetă sau de pe un sistem solar pe un altul, transportați de meteoriți”, a afirmat Hawking.

Testele au avut în vedere mediul de pe SSI

Testele efectuate pe exteriorul ambarcațiunii Kibo a cercetătorilor arătau că organismele microscopice puteau să revină la viață prin înmulțire dacă găseau condiții adecvate chiar și de cealaltă parte a universului.

Mostre uscate și de diferite dimensiuni au fost plasate în spațiu pentru unul, doi sau trei ani. La sfârșitul fiecărei perioade, agregatele cu o grosime de cel puțin 0.02 cm aveau supraviețuitori, datorită stratului protector de la suprafață.

Folosind datele la unu, doi și trei ani de expunere, se estimează că o granulă mai groasă de 0,05 cm ar fi supraviețuit până la 45 ani pe ISS.

Cu doi ani în urmă, aceeași echipă a găsit forme de viață, Deinococci, tot în spațiu. Se știe că aceste bacterii formează colonii cu un diametru de peste 0,1 cm și sunt rezistente la radiații UV.