Vești proaste pentru România: de ce nu vom avea în 2020 vaccin sau tratament împotriva virusului
Cercetătorii din lumea întreagă lucrează la foc automat pentru a stopa pandemia de coronavirus. Numai că veștile sunt proaste pentru România și anul acesta poate fi văzut ca o înfrângere în fața răspândirii noului tip de virus.
În toată lumea, se fac eforturi uriașe pentru dezvoltarea unui vaccin sau tratament împotriva SARS-CoV-2, virusul apărut în China și răspândit rapid la nivelul întregii planete. Producătorii români de medicamente vin însă cu vești proaste.
E adevărat că s-au început studiile clinice în multe locuri de pe planetă și pe alocuri chiar se fac progrese, dar 2020 nu va aduce niciun tratament și-n România. Este „improbabil” ca în 2020 să avem un tratament sau vaccin, spun reprezentanții Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Chiar dacă alții fac progrese, la noi ar putea ajunge mai greu.
De ce nu vom avea în România, în 2020, vaccin sau tratament
Producătorii de medicamente susțin că anul 2020 e pierdut în fața virusului. Nu ne rămâne dcât să purtăm măști în locurile publice și să respectăm cu strictețe igiena mâinilor. Doar în acest fel, spun specialiștii, ne putem relua viața socială și vom putea evita o catastrofă sanitară în sezonul rece.
„În prezent se află în diverse etape de dezvoltare și studii clinice un număr de peste 20 de tratamente medicamentoase și aproximativ 70 de tipuri de vaccinuri, un efort de cercetare la care sunt angrenate peste 250 de centre universitare, 100 de companii farmaceutice și mai mult de 100 de mii de voluntari sănătoși și pacienți, inclusiv din România”, spune Dragoș Damian, președintele Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din România.
Semne încurajatoare există. Unele medicamente pot trata simptomele infecției, reduce gravitatea bolii sau scurta durata ei, însă sunt necesare în continuare cercetări care să identifice care este cel mai eficient medicament împotriva SARS-CoV-2 care să fie în același timp sigur pentru pacient. Eforturile care se fac la nivel mondial pentru găsirea unui vaccin sunt chiar mai consistente, însă sunt necesare perioade mai lungi de studii clinice și analize pentru a gasi o formulă sigură și eficientă, potrivit PRIMER.
Virusul n-a dispărut
În contextul în care abia 2021 ar putea aduce un vaccin sau tratament, producătorii de medicamente din România recomandă populației să practice cu responsabilitate distanțarea individuală de 1,5 metri, purtarea măștii în toate locurile publice și igiena mâinilor cu săpun și dezinfectant, așa cum cer specialiștii:
„Ne dorim cu toții să ne reluăm o viață socială cât mai aproape de normalitate și mai ales să evităm o criză economică prin revenirea tuturor la activitățile profesionale de dinainte de începerea pandemiei. Dar aceste lucruri sunt posibile doar prin respectarea riguroasă a celor trei masuri enumerate mai sus”, a adaugat Dragoș Damian.
La nivel mondial, cum spuneam, se fac eforturi uriașe pentru identificarea unui vaccin/tratament. AICI ai o hartă cu locurile din care ar putea veni speranța.